Hlavní obsah

Kde hledat na internetu práci

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První máj můžeme oslavovat jako svátek lásky nebo Svátek práce. Pokud se rozhodneme pro druhou variantu, obraťme svoji pozornost k internetu, který nám nabídne nejen informace o historických souvislostech Svátku práce, ale především je připraven pomoci s hledáním vhodného pracovního místa.

Článek

Historie 1. máje jako Svátku práce je spojená s hnutím za osmihodinovou pracovní dobu, které vyvrcholilo koncem devatenáctého století mohutnými dělnickými demonstracemi. Historicky první prvomájová demonstrace v Čechách se konala v roce 1890 na pražském Střeleckém ostrově. Původně odborářský svátek si však ukořistili komunisté a po několik desetiletí se ráno 1. května scházely na seřadištích davy "dobrovolníků" svírajících mávátka, holubice míru a transparenty s demagogickými hesly, aby za doprovodu vojenských kapel vyrazily do prvomájového průvodu, který nakonec uzavíraly strašidelně vyhlížející alegorické vozy.

Ač se dnes volný den využívá převážně k odpočinku, přesto řada lidí oslavuje Svátek práce prací. Třeba z radosti, že vůbec nějakou mají. Řadu údajů o rostoucí nezaměstnanosti v České republice najdeme na webu Ministerstva práce a sociálních věcí (www.mpsv.cz). Informacemi o aktuálním počtu nezaměstnaných počínaje a grafem vývoje nezaměstnanosti od roku 1995 konče. 

Státní politiku zaměstnanosti zabezpečují kromě Ministerstva práce a sociálních věcí také úřady práce, kterých v současné době působí v České republice 77 a odkazy na jejich internetové stránky najdeme na webu Úřady práce (www.uradprace.cz). Pokud se nechceme za prací stěhovat a nehodláme trávit hodiny v dopravních prostředcích při cestě do zaměstnání, měli bychom nejdříve zamířit na web "našeho" úřadu práce, kde najdeme především nabídku regionálních zaměstnavatelů.

Nabídka na stránkách úřadů práce nebývá široká, ale naštěstí internet nabízí řadu personálních webů obsahujících až několik desítek tisíc pracovních nabídek. Záplava volných míst není pochopitelně jedinou výhodou hledání práce na internetu. 

Zatímco v inzertních novinách se musíme postupně prokousávat jednotlivými nabídkami, personální weby nabízejí efektivní vyhledávací nástroje, které nám z obrovské databáze předloží jen inzeráty odpovídající našim požadavkům. Předem se ale připravme na to, že drtivá většina nabídek je od firem působících v naší metropoli a konkrétní platovou nabídku najdeme v minimálním počtu inzerátů.

Praktický neocenitelný je internet v případě, hledáme-li zaměstnání v zahraničí. Ne každý má totiž přístup k zahraničnímu tisku uveřejňujícímu pracovní inzeráty, ale z internetového prohlížeče je k nabídkám zahraničních firem velmi blízko.

Pojďme se ale konečně podívat, jaké zajímavé funkce nabízejí vybrané personální servery. Jedním z největších je web Jobpilot (www.jobpilot.cz) nabízející zhruba 45 tisíc volných pracovních míst (a to jsou navíc inzeráty automaticky mazány po čtyřech týdnech nebo v okamžiku oznámení, že volné místo již bylo obsazeno).

K cíli v podobě lukrativního zaměstnání zde vede několik cest. Netrpělivější zájemci o práci se mohou ihned vrhnout do víru vyhledávání pracovních nabídek, ale byla by škoda se ošidit o vytvoření vlastního vyhledávacího profilu. Stačí se jen zaregistrovat, specifikovat své požadavky a rozhodnout se, s jakou periodou nám mají být informace o nových nabídkách odpovídajících zadanému vyhledávacímu profilu posílány. 

K nové práci se ale můžeme dostat aniž bychom odpověděli na jediný inzerát. Jedinou podmínkou je uveřejnění vlastního životopisu. Firmy hledající nové zaměstnance totiž pravidelně procházejí databázi životopisů a v případě, že některého personalistu náš životopis zaujme, nechá nám ve schránce na Jobpilotu zprávu. Životopisy jsou totiž zveřejňovány anonymně (neobsahují žádné osobní a kontaktní údaje), a tak se nemůže stát, že nás v inzerátu pozná třeba náš současný zaměstnavatel.

Co do počtu pracovních nabídek se portál Práce (www.prace.cz) nemůže s výše uvedeným personálním webem poměřovat, ale přesto bychom si v nabídce necelých dvanácti tisíc volných nabídek mohli vybrat. Bohatství tohoto webu spočívá také v nabídce užitečných informací. Na jednom místě se tak dostaneme k praktickým radám jak napsat životopis, jak se připravit na pohovor a k dispozici jsou kupříkladu i odkazy na stránky s pracovním právem.  

Personálních webů je na tuzemském webu velké množství a procházet postupně nabídky každého z nich je práce na plný úvazek. V tomto ohledu se snaží internetovým návštěvníkům vyjít vstříc portál Seznam svoji stránkou Práce Seznam (prace.seznam.cz). Pod jednou střechou jsou tu soustředěny nabídky několika významných personálních serverů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu auta

Jaro je tady a s ním začala i motoristická sezóna. Mnoho automobilistů v těchto dnech více než kdy jindy pociťuje zvláštní mrazení při míjení autosalónů...

Kde hledat na Internetu informace pro motoristy

Čtenáři minulého dílu našeho seriálu již vědí, jak může internet ušetřit při nákupu nového auta desetitisíce korun a kde na webu hledat virtuální autobazary....

Kde hledat na internetu počasí

Informace o počasí se hodí vždy a za každého počasí. Ještě než se naučíme poroučet větru a dešti, musíme vzít zavděk tím, co nám příroda přichystá....

Výběr článků

Načítám