Hlavní obsah

Windows se objeví i na superpočítačích, slibuje Gates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Microsoft to s uvedením Windows pro superpočítače, kde v současnosti dominuje Linux, myslí vážně. Společnost již totiž testuje druhou betaverzi operačního systému Windows Compute Cluster Server 2003, který do oblasti nejvýkonějších počítačů směřuje.

Článek

Podle organizace Top500, která vydává stejnojmenný žebříček 500 nejrychlejších superpočítačů světa [celá zpráva], je Linux zastoupen na 74% z nich. O zbytek se dělí s plnými 20 procenty Unix, BSD systémy a Mac OS X společnosti Apple.

Microsoft není v tomto přehledu zastoupen. Podle Billa Gatese, softwarového architekta Microsoftu, který v úterý vůbec historicky poprvé přednáší na konferenci SC05 supercomputing, se však toto v nejbližších letech změní a Windows si své místo mezi superpočítači najde.

Windows pro superpočítače nabídne podobné funkce jako Linux

Potřeba výpočetní síly superpočítačů stoupá a tyto stroje vlastní stále více institucí a firem, odůvodňuje Microsoft potřebu nových Windows a dodává, že jeho systém nabídne podobné funkce jako Linux.  

Druhá betaverze systému Windows Compute Cluster Server 2003 bude veřejně přístupná. Liší se tak od minulé varianty, kterou si mohla v září v Los Angeles osahat uzavřená společnost přibližně 1600 testerů.

Microsoft shání pro nové Windows podporu výrobců počítačových komponent, rovněž se chystá v nejbližší době zveřejnit seznam 19 klíčových aplikací od různých softwarových výrobců, které poběží na připravovaných Windows. 

První informace, že Microsoft připravuje verzi Windows vhodnou pro počítačové uzly, prosákly do internetových dedníků již v květnu minulého roku. Microsoft je s konečnou platností potvrdil o měsíc později.   

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám