Hlavní obsah

Hardware 42/2005: Casemodding aneb krášlení počítače

Novinky, Marek Schäferling

Módou současné moderny je jít vlastní cestou, být originální, neotřelý. Právě proto vznikl Tuning automobilový a nedávno také počítačový. Při svých toulkách světem internetu jste možná zaregistrovali ono zdánlivě prapodivné slovo Casemodding. Přesně to, které použije každý zasvěcený člověk, když mluví o tuningu počítačů.

Článek

Co to je Casemodding

Z anglického slova mode (styl, způsob) a case (skříň, krabice) vznikl výraz zahrnující úpravu počítačové skříně jak po vizuální, tak i po funkční stránce. Většinou však dominuje estetické hledisko, neboť to divák ocení spíš než dokonalou funkčnost ohavné plechové obludy.

Upravovat na počítačové skříni lze ledacos. Od základního barvení, přes populární vyřezávání otvorů pro okna v bočnicích, až po naprosté přebudování a reorganizaci komponent. Výstavba vlastní skříně, případně zasazení počítače do jiného prostředí jako je rádio či kufřík, se taktéž často považuje za casemodding.

Proč stylizovat počítač

Důvodů může být určitě velmi mnoho. Především však jde o možnost se umělecky realizovat v přetechnizované době. Ruku v ruce s tím jde také o exhibicionismus, který dřímá v každém z nás a který je možné touto okázalou formou nechat beztrestně vykouknout z jinak skryté hloubi duše.

Častokrát jde také o snahu sladit počítač s okolním prostředím. Například v obývacím pokoji často působí šedá krabice počítače jako rušivý nežádoucí element, který si nezadá s nenápadností neobarokní vilky uprostřed Českého ráje.

Nesmím zapomenout ani na případy, kdy si lidé dělají počítač pro konkrétní příležitost. Ano, čtete dobře, i takoví se najdou. Mnoho nadšenců si vytváří počítače pro LAN party (společenská akce především za účelem hraní her po síti). Ty mají potom občas až neskutečnou podobu. Například jistý hráč norského původu si na každou "LANku" chystá nový počítač. Na jaře vyrobil jeden v podobě postavičky Bendera ze seriálu Futurerama. A pozor, měl dokonce ohybatelné ruce!

Kupované díly versus ruční výroba

Casemodding se zrodil v zaprášených dílnách nadšenců a kutilů. Od té doby uteklo ale příliš času, než aby společnosti vyrábějící komponenty nepřišly s nápadem utrhnout si kus slávy a hlavně peněz pro sebe. Existují dokonce firmy specializující se na doplňky pro casemodding. Za všechny jmenujme třeba Thermaltake, Sunbeamtech nebo Akasa.

Ty vyrábějí různá udělátka vylepšující jak vzhled, tak i funkčnost plechového miláčka. Mezi základní zboží patří všemožné osvětlovací trubice a světýlka, která jsou schopná například blikat do rytmu hudby, ale najdeme zde i méně konvenční výrobky typu cigaretový popelník s autozapalovačem do počítače, případně USB ohřívač kafe. Prosklené skříně jsou dnes již standardem.

Kde však je ten přelom mezi koupeným hotovým produktem a casemoddingem jako takovým? Skalní příznivci zarytě tvrdí, že co si neuděláte sami, není casemodding. Pro většinu z nás je však těžké například řezat kruhové otvory do plechu skříně a musíme tak sáhnout alespoň po polotovarech. Přikláním se proto k názoru umírněnému, a sice, že casemod může vycházet z prodávaných součástech, avšak koncepce musí být originální.

Případ upravené skříně

Abych osvětlil důvod upravování skříní, zkusme se vžít do duše mladého nadšence chyceného v pasti počítačového businessu.

Koupím-li si dnes počítač, mohu vzít jed na to, že za rok již nebude "in". Jednak vzhledově, jednak výkonnostně. Co tedy s tím? Jako fanda populární hry mám pocit, že by můj počítač měl vypovídat něco o mé hráčské příslušnosti. Zakoupím proto okrasné mřížky na ventilátory s emblémem oné hry. Abych spojil příjemné s užitečným, koupím ještě pod mřížky prachové filtry, abych zamezil neustálému zanášení útrob PC nečistotami.

Na svět se tak dostává první mod. Je jak účelový (filtry), tak i estetický. Jenže mřížky mi nějak neladí s barvou skříně samotné. Dojdu proto do obchodu a zakoupím sprej černé barvy, kterým následně case přebarvím. To už je lepší. Proč bych se však měl dívat na holé stěny?

Na řadu přichází buď samolepky nebo kreativita se štětkou a barvou na prvním místě, nebo pilka na železo a hodiny řezání. Zvolím-li poslední možnost, dokoupím ještě plexisklo, ze kterého udělám kukátko do útrob počítače.

Kdo by se však rád díval na šedé kabely a tmavá zákoutí hardwaru? Oživení mohou přinést například již zmiňované světelné výbojky. Ty počítač rozzáří a dají mu novou jiskru.

Na konci mého snažení stojí skříň vzdáleně podobná té původní, ke které cítím jisté pouto (vždyť jsem jí sám vytvořil) a kterou rád ukážu kamarádům.

Avšak pozor. Banální přidávání světla a řezání okna nemusí vést k tomu správnému výsledku. Důležité je udělat něco, co člověk považuje za své. Skříň s oknem a světlem dnes koupíte totiž v každém obchodě za cenu okolo 1500Kč a ani se moc snažit nemusíte.

K čemu tedy casemodding

Upravit si skříň by měla být v prvé řadě radost. Určitě se do něčeho takového nepouštějte jen z povinnosti a pocitu, že je to "in". Správný casemod má svůj čas a místo. I dobrý nápad, který pozmění jen detail může často vypadat lépe než tuny světýlek a hejblátek.

Casemodding by měl být pro radost a inspiraci, ne pro pěstování ega a zastrašování konkurenční diskotéky, jejíž neony září naproti přes ulici. Chcete-li si tedy upravit počítač podle svých představ, snažte se mít aspoň tyto skutečnosti na paměti. Potom vám přeji šikovné ruce a bystrý úsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám