Hlavní obsah

Sony pod palbou, dodává CD se špehovacím programem

Novinky, adr

Společnost Sony BMG nabízí některá hudební CD se špehovacím softwarem. Ten se na pevném disku počítače maskuje podobně jako viry. Některé společnosti již poskytují programy, které Sonyho software považují za spyware a z počítačů jej proto odstraňují.

Článek

Na problém jako první upozornil minulý týden programátor Mark Russinovich, který na svém blogu popsal způsob, kterak zhoubný software objevil na svém disku.

Hysterie kolem špehovacího programu od Sony přišla osm měsíců poté, co firma vydala ve Spojených státech první CD chráněné proti kopírování technikou "sterile burning" britské firmy First 4 Internet [celá zpráva].

Názory antivirových firem na tuto formu ochrany CD se velice různí. Některé ji za nebezpečnou nepovažují, jiné v ní vidí přímé ohrožení soukromí daného uživatele.

Například produkty společnosti Symantec tento špehovací program Sony odhalit umí, avšak neodstraní jej. Namísto toho navedou uživatele na webovou stránku Sony, která radí, jak software odinstalovat.

Sonyho CD nebezpečná, říká Computer Associates

Podle firmy Computer Associates je však software od Sony potenciálně nebezpečný a společnost proto poskytuje utilitu, která program z počítače vymaže.

Skrytá aplikace informuje Sony o IP adrese počítače, na kterém je přehráváno její CD a rovněž společnosti sděluje, o jakou nahrávku se jedná, varovali zástupci Computer Associates. Rovněž se zdá, že technologie poškozuje schopnost počítače ripovat audio CD do MP3, dodali.

Sony a First 4 Internet již vydali opravný patch, který sporný software odhalí. Ale nic není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát na první pohled. Uživatelé totiž musí nejprve napsat e-mail zákaznickému oddělení Sony, od kterého pak dostanou instrukce, jak pochybný software odinstalovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám