Hlavní obsah

Prohlédněte si digitální bytosti, které nahradí živé hlasatele

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální Metman (Metmuž) a jeho něžný protějšek Metwoman (Metžena), produkty softwarové společnosti Televirtual, přicházejí. Nejmenovaná televizní stanice v Británii je má coby hlasatele předpovědi počasí "zaměstnat" v blízké době.

Článek

Výpočetní síla počítačů prudce roste. Napodobit vzhled a chování skutečné bytosti z masa a krve jejím virtuálním obrazem již není příliš velkým problémem. A stanice, které si nemohou dovolit zaměstnávat "skutečného" hlasatele, mají možnost využít našich digitálních osob, uvedli zástupci společnosti Televirtual.

Virtuální bytosti se budou zpočátku zabývat pouze předpověďmi počasí. Podle zástupců firmy Televirtual není příliš obtížné napodobit chování skutečných hlasatelů v těchto pořadech, protože používají relativně malou a omezenou slovní zásobu.

:.Video ve formátu Flash vyžaduje přehrávač Macromedia Flash Player 8. Ke stažení zde

"Modely samozřejmě nejsou schopny pronášet jakékoli kritické komentáře k určitým věcem, rovněž nerozumí vůbec ničemu, o čem mluví," objasňoval "inteligenci" digitálních bytostí ředitel Televirtualu Tim Child.

Avšak technologie jim toto v budoucnu dovolí, dodal. Dnes máme spoustu hlasatelů, které nechci jmenovat, ale kteří dělají hodně věcí stále stejně. Fakta pouze odněkud čtou a chovají se tak velice podobně, jako naši virtuální komentátoři, obhajoval Child programy Televirtualu.

Nevěříme, že budeme nahrazeni

Reální komentátoři počasí se o svá místa příliš neobávají. "Doufám, že jsem jako živá osoba nenahraditelná," uvedla například britská hlasatelka Julie Reingerová s dodatkem, že by však bylo fajn mít za sebe záskok v době dovolené.

Technologie firmy Televirtual by mohla pomoci také slepým a hluchým lidem. Prvně jmenovaným je schopna nahlas předčítat například e-maily, druzí by pak mohli význam slov odezírat ze rtů virtuálních bytostí.

"Prototyp hlasatele počasí je hotov a do dvou týdnu bude připraven k nasazení. Televirtual už má podepsán kontrakt s nejmenovanou televizní stanicí, která jeho nové služby využije," uvedl koncem října deník Eastern Daily Press.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám