Hlavní obsah

Solární nabíječka pro mobilní telefony a iPody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holandská společnost Soldius vyvinula solární nabíječku pro celou škálu mobilních telefonů a kapesních přístrojů. Podporovány jsou například značky Nokia, Motorola, Sony-Ericsson či přístroje Apple iPod.

Článek

Nabíječka s rozměry 21,7 x 7,6 centimetrů známá jako Soldius1 dokáže po tří hodinovém pobytu na přímém slunečním světle dodat vybranému zařízení až 320mA s napětím 6,58 voltů.

Proces nabíjení začíná automaticky po 30 sekundách od spuštění solárního panelu. Pokud je přerušen, pak se do půl minuty samočinně obnoví, uvedli zástupci společnosti Soldius.

Systém je stavěn na 90 000 nabíjecích cyklů. Za předpokladu, že bude využíván 5x denně, 365 dní v roce, pak vydrží 49 let, tvrdí jeho výrobce.

V současné době pracuje firma na uvedení podobných produktů, které dodají energii notebookům, kamerám a dalším přenosným systémům.

V současnoti prodávaný univerzální balík, který obsahuje samotný solární panel Soldius1, mini USB kablík, dva adaptéry pro iPod a pět dalších pro mobilní telefony, vyjde na 110 dolarů, tedy asi 2750 korun.

List telefonů kompatibilních se solárním panelem Soldius1 naleznete na této stránce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám