Hlavní obsah

Gates: Office a Windows nabídneme živě přes internet

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Microsoft představil v úterý dvě nové internetové služby - Windows Live a Office Live. Uživatelé je budou moci využít, aniž by tyto programy instalovali na pevných discích svých osobních počítačů. "Jde o obrovskou změnu v našem přístupu k softwaru," uvedl při konferenci v San Franciscu předseda Microsoftu Bill Gates.

Článek

Microsoft tak reaguje na přímé hrozby jeho konkurentů, tedy hlavně společnosti Google, která již víceméně pohrozila uvedením balíku kancelářských programů, jenž budou dostupné přes internet [celá zpráva].

Odpadla by tak nutnost jejich instalace na osobním počítači, programy by se namísto toho nacházely na serverech Googlu a uživatelé by k nim přistupovali podle vlastní potřeby. O něco podobného se nyní snaží i Microsoft.

Služba Windows Live bude zpočátku sadou internetových nástrojů, hovoří se o e-mailu, webových deníčcích, komunikačním programu Windows Live Messenger či službě OneCare Live [celá zpráva]. Její provoz má finančně zajistit také reklama, která bude servis doprovázet ve formě banerů. Windows Live bude oddělen od vlastního operačního systému, uvedl Microsoft.

Servis Office Live bude financován rovněž z reklamy, druhou složkou budou pravidelné měsíční poplatky od zákazníků, kteří jej budou využívat. Reklamní model však bude pro provoz obou servisů velice důležitý, komentoval Gates financování nových webových služeb Microsoftu.

Microsoft počítá s několika úrovněmi Office Live a Windows Live - od bezplatných, založených na reklamních modelech, po plnohodnotné, které budou financovány samotnými uživateli.

Office Live a Windows Live dostupné v průběhu roku 2006

Některé části služby Windows Live jsou již dnes ve fázi betatestování, další, včetně nového Messengeru, se objeví jako bety až v prosinci. Office Live bude v nehotové verzi uveden později - v prvním čtvrtletí příštího roku. Jeho testování se odehraje pouze na území Spojených států, dodali zástupci Microsoftu.

"Je to obrovská změna," uvedl Gates při představení nových online služeb. "Avšak není to pouze o Microsoftu. Je to o našich partnerech, konkurentech... vše se začíná měnit," dokončil.

Anketa

Dovedete si představit, že byste namísto instalací programů využívali jejich "internetové" obdoby umístěné na vzdálených serverech, tak jako to plánuje Microsoft či Google?
Ano
59,7 %
Ne
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Google a Sun plánují porazit Microsoft

Zástupci internetového vyhledávače Google a amerického technologického gigantu Sun potvrdili úzkou spolupráci, kterou zahájili toto úterý. Jedním z cílů obou...

Google vylepší Openoffice, najme programátory

Vyhledávač Google plánuje najmout programátory, kteří vylepší balík kancelářských programů OpenOffice. Podle Googlu je totiž nejnovější verze této aplikace...

Výběr článků

Načítám