Hlavní obsah

Hlučné počítače nejsou "in", výhodou je průhledná skříň

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Letošním Invexem se jako červená stužka vinou prezentace tchaj-wanských vystavovatelů, kteří celé akci dodávají kouzlo exotiky. Ozdobou jejich stánků nejsou blonďaté sexbomby jako u jejich českých protějšků, ale tiché černovlasé asiatky a všudypřítomná angličtina, s jejíž pomocí se dorozumívají s okolím. Nejinak tomu bylo u výrobců, kde našly domov nejnovější velice tiché počítačové chladiče a průhledné skříně.

Článek

Stánky společností Titan a Zalman se svou nabídkou nejrůznějších ventilátorů a počítačových skříní snažily kolemjdoucím sdělit, že kdo dnes nevlastní počítač tichý, ideálně s komponentami vestavěnými do průhledné skříně, stojí zcela mimo módní trendy.

A pokud počítačová skříň navíc svítí a ještě k tomu obsahuje náš produkt, tím lépe, tvrdili unisono jejich výrobci. Počítač je pak nepřehlédnutelný a rázem se stává dominantou nejen hráčského doupěte, dodávali vzápětí. 

Chladný a tichý

Svůj zatím nejnovější chladič vybavený technologií heatpipe (systém několika trubic, v nichž koluje kapalina, která se na styčné části chladiče s jádrem procesoru ohřívá, v plynném skupenství následně stoupá na opačný - chladnější konec produktu, kde kondenzuje a po stěnách trubice se vrací jako kapalina zpět) Vanessu L-type představila firma Titan.

Hliníkový gigant s váhou kolem 800 gramů a ventilátorem s průměrem 12 centimetrů bude chloubou tichého počítače, dušoval se zástupce Titanu. Aby také ne, vždyť takovýto macík s rozměry 150 x 130 x 117 milimetrů je jednoduše v průhledné skříni, kam jej Titan kvůli "efektu" doporučuje instalovat, prostě nepřehlédnutelný!

V případě nákupu elkové Vanessy, kterou lze použít v systémech vybavených procesory AMD i Intel, se připravíte o necelých 1300 korun. V jejím balení naleznete také regulátor otáček (900 - 1800 ot/min) a líbivý šroubováček.

Jsem celý z mědi

Korejský Zalman má stejně jako Titan také nový vysoce účinný chladič procesorů. Model s poněkud nestravitelným názvem Zalman CNPS9500 LED nainstalujete na všechny v současné době prodávané verze procesorů firem AMD i Intel. Překážkou, bránící jeho montáži do počítače, by neměly být ani jeho rozměry (85mm x 112mm x 125mm - délka x šířka x výška), na které si v případě Vanessy "L" někteří zahraniční recenzenti stěžovali.

Měděný chladič válcovitého tvaru váží přijatelných 530 gramů a díky modrým LED diodám dodává počítači punc neobvyklosti. Někdo by jej sice nazval vrcholem nevkusu, ovšem to je věc názoru. Cena za tento tichý a alespoň podle parametrů účinný chladič se v přepočtu pohybuje kolem 1700 korun.

Průhledné počítačové skříně vybavené svítivými chladiči poutaly pozornost převážně náctiletých návštěvníků Invexu. Jakmile se však dozvěděli cenu celého řešení, která mnohdy šplhala k hranici deseti tisíc korun, pouze bezmocně krčili rameny a zklamaně odcházeli. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám