Hlavní obsah

V budoucnu bez Windows ani ránu, doufá Microsoft

Novinky, Ondřej Grym
BRNO

Společnosti Intel a Microsoft představily na pondělní tiskové konferenci v rámci veletrhu Invex novou platformu, která mění celkové pojetí osobního počítače. Přístroj vybavený systémem Windows Media Center Edition je chápán jako centrum domácí zábavy, které přes jednoduché rozhraní dovoluje spouštět filmy, audio soubory, prohlížet fotografie nebo nahrávat televizní vysílání.

Článek

"Na stejném pódiu nevystupujeme s Microsoftem příliš často, avšak dnes je situace zcela jiná, protože očekáváme, že nová platforma bude přelomová," komentoval uvedení českých Windows XP Media Center Edition Piotr Pawlowski, regionální ředitel Intelu pro střední a východní Evropu.

Přístroje s logem Windows XP Media Center Edition představují jak pro Microsoft reprezentovaný Jiřím Devátem, generálním ředitelem společnosti pro Českou a Slovenskou republiku, tak pro Intel, zastoupený Pawlowskim, nový milník, který "posunuje možnosti digitální domácnosti o notný krok kupředu". 

Počítačový hardware již nebude na prvním místě

V případě zařízení vybaveného operačním systémem Windows XP Media Center Edition už totiž ani tak nejde o to, jaké hardwarové komponenty obsahuje, ale spíše o to, co uživateli v rámci velice zjednodušeného ovládání nabízí. Budoucnost je v tomto směru poměrně jasně nalinkovaná, protože pokud se tyto přístroje prosadí - a zatím není důvod domnívat se, že ne, pak budou již za pár let pevně trůnit v domácnostech a plně suplovat funkce počítače, televizního tuneru nebo audio/video přehrávače.

Kam Microsoft nebude podle manažera společnosti Jaroslava Budka zasahovat, jsou pouze periferie. Na samotném uživateli tak zůstane volba patřičně velkého plochého displeje, jakožto zobrazovací jednotky celého systému, reprobeden a dalšího příslušenství, jmenujme výměnné harddisky nebo fotoaparáty, které se k Media Center zařízením připojí například bezdrátově pomocí Wi-Fi či díky USB 2.0 rozhraní. 

Každý přístroj vybavený Windows Media Center je dodáván spolu s bezdrátovou klávesnicí a dálkovým ovladačem, který jej zásadně odlišuje od běžného PC. Díky němu je možné provozovat systém v grafickém rozhraní, jenž je zcela odlišné od klasického Windows XP.

Základní nabídka, kterou systém přivítá uživatele, se má časem rozšiřovat. Už dnes však obsahuje volby pro přehrávání videa, obrázků a fotek, televize, hudby a on-line zpravodajství, které v současnosti pro Media Center přístroje poskytují i některé české weby.

Spousta možností je jednoduše a rychle dostupná

Možností, které Media Center přístroje nabízí, je nepřeberně. Například není problémem stiskem tlačítka "pause" na dálkovém ovladači aktuální televizní vysílání pozastavit a začít tak jeho automatické nahrávání na pevný disk přístroje a později se k němu skrze klávesu "play" vrátit.

Televizní záznam je však také možné vypálit přímo na DVD nebo využít vestavěné podpory bezdrátových Wi-Fi sítí a posílat data na obrazovku v jiné části místnosti, zatímco si prohlížíte například fotografie z dovolené či přehráváte audio.

"Přístroje se systémy Windows Media Center Edition jsou prostě velice schopné. Rád bych pozval menší skupinku novinářů ke mně do obýváku a předvedl jim jeho možnosti," dodal Devát v průběhu konference s tím, že je jeho domácnost doslova prošpikována hardwarem, který spolupracuje s Media Center přístroji.

Media Center přístroje hitem v Americe

Microsoft věří v široké rozšíření Media Center zařízení, protože nabízejí uživatelů zjednodušené ovládání (do klasického vzhledu Windows XP se dá vrátit díky dodávané bezdrátové klávesnici) a integrují množství multimediálních funkcí. Za pravdu mu dává neustále rostoucí poptávka po tomto druhu zařízení v zámoří, kde se hitem sezóny stal přístroj rodiny Media Center Pavilion a1130n společnosti Hewlett Packard [celá zpráva].

Výrobu zařízení rodiny Media Center ohlásily i některé společnosti působící v ČR - jmenujme Comfor (Xplay), Agem Computers, 100 Mega (HAL 3000), TS Bohemia (Barebone) a Levi International (Lynx), zahraničními dodavateli budou zpočátku Sony, HP, Acer, Toshiba nebo také Fujitsu Siemens (Scaleo E).

Cena Media Center přístrojů začíná na 30 000 korunách bez daně, přičemž záleží na jejich výbavě - například velikosti pevného disku (určuje kolik hodin hudby nebo videa je možné nahrát, archivovat), použité mechanice, rychlosti procesoru, integrované grafické kartě, množství operační paměti, atd. 

Anketa

Myslíte si, že se takzvané Media Center systémy výrazně prosadí v několika následujích letech?
Ano
51,7 %
Ne
41,2 %
Nevím
7,1 %
Celkem hlasovalo 1892 čtenářů.

Příklad zařízení vybaveného systémem Windows XP Media Center Edition

  • Výrobce: Ricavision, model PLIX EMC 3200HD
  • OS: Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005
  • Velikost paměti: 1GB 400MHz DDR (512MB*2)
  • Pevný disk: 3.5" 200GB ultra SATA100 7200rpm
  • Výměnný disk: 2.5" 80GB 
  • Grafická karta: ATI RADEON X300 256MB DDR SDRAM 128bit DVI/VGA/TV PCI Express x16, 1080i podpora HD výstupu
  • ATSC HDTV w/ Windows Broadcast Driver Architecture Driver 2 NTSC Tuner s FM a S-Video IN
  • Mechanika: duální DVD-RW
  • Ostatní: paměťová čtečka typu 7-in-1
  • Cena: 2499 dolarů (asi 62 000 korun)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám