Hlavní obsah

Blu-ray DVD: další gigant na jeho straně, možná rozhodnuto

Svá příští videa vydáme také na Blu-ray formátu, uvedla ve čtvrtek společnost Warner Bros. Entertainment. Konkurenční HD-DVD médium tak obdrželo další ránu, neboť Warner Bros. dříve patřil mezi jeho silné zastánce stejně jako studio Paramount, které ohlásilo přestup k BR diskům počátkem října.

Článek

Warner Bros. je tedy další velkou hollywoodskou společností, která změnila názor doslova ze dne na den a po vzoru studia Paramount [celá zpráva] se vydala - pro nahrávací studia možná schůdnější - cestičkou formátu Blu-ray.

Schůdnější proto, že BR disky pravděpodobně nabídnout mnohem vyšší míru ochrany proti kopírování, než jsou schopny dodat HD-DVD média. Warner Bros. však nevyloučil, že bude vydávat filmy na HD-DVD a Blu-ray současně, tak jako to předpokládá Paramount.

Mnozí analytici už sdělili, že úspěch Blu-ray formátu je nevyhnutelný. Domnívají se, že BR média nad konkurencí přesvědčivě zvítězí.

Hewlett-Packard následně vyzval skupinu výrobců Blu-ray disků, v jejichž čele stojí japonská Sony, aby do Blu-ray začlenili vlastnost takzvaného "řízeného kopírování" (managed copying), což je klíčová součást HD-DVD médií. Blu-ray média "řízené kopírování" zatím pouze podporují a nemusí tak tuto vlastnost nakonec obsahovat.

Managed copying je však pro mnoho společností velice důležitým prvkem nového DVD formátu. Dovolí totiž uživateli zkopírovat obsah DVD a šířit jej v domácí síti, avšak brání jeho vypálení nebo zaslání obsahu daného nosiče internetem.

Kdo je na čí straně?

Uskupení kolem HD DVD vede Toshiba, spolu s ní se o vývoj a podporu formátu starají výrobci elektroniky Sanyo a NEC. Z nahrávacích společností mají o HD DVD zájem HBO, New Line Cinema, Universal Studios Home Entertainment, ke konkurenci odešel Paramount Home Entertainment a Warner Bros. HD DVD podporuje také Intel a Microsoft [celá zpráva]. 

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Za Sonyho Blu-ray formátem stojí výrobci Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer a LG Electronics. Podporu přislíbili také výrobci počítačů Dell, HP a Apple Computer, rovněž výrobce her Electronic Arts a nahrávací společnosti 20th Century Fox, Vivendi Universal, Walt Disney, Paramount Home Entertainment a nově Warner Bros.      

Reklama

Související témata:

Související články

Blu-ray mechaniky na trhu do 12 měsíců

První zařízení, která si poradí s novým DVD standardem, Blu-ray disky, se dostanou na trh do 12 měsíců. Jedno Blu-ray médium může uchovávat kolem 50GB dat.

Výběr článků

Načítám