Hlavní obsah

Číňané chorobně závislí na internetu se snaží léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Internet vzal Čínu útokem. V nejlidnatější zemi světa se ke světové počítačové síti denně připojují milióny lidí a internetové kavárny jsou nabitější než kdykoli předtím. Stále více lidí si může koupit počítač, anebo zaplatit připojení k webu.

Článek

Ale tenhle boom má i svou odvrácenou stranu. Jednadvacetiletý Wang Ji-ming patří k rostoucímu počtu těch, kdo jsou v Číně na internetu závislí. Každý den byl zvyklý trávit na síti řadu hodin, často na úkor jídla i spánku. Tvář má propadlou a pohublou. Závislost na internetu mu změnila celý život.

"Měsíc nebo dva po tom, co jsem začal chodit na internet, jsem neudělal některé zkoušky, ale měl jsem strach to říct rodičům. Když to táta zjistil, byl hodně naštvaný," vypráví.

"Ale já už jsem nedokázal svou závislost kontrolovat. Kamarádi mi taky říkali, že tam trávím strašně moc času, ale já jsem si myslel: 'Je to můj život, můžu si dělat, co chci.' Začal jsem být opravdový samotář, uzavřel jsem se do sebe a nikoho neposlouchal."

Klinika v Číně léčí závislost na internetu

Pomoc Wang vyhledal na první čínské klinice, která se specializuje na léčbu internetové závislosti. Unikátní zařízení se skrývá v jedné z nízkých, anonymních budov v centrální části Pekingu. Všech 15 pacientů, kteří se tu léčí, jsou mladí muži - právě oni jsou hlavní společenskou skupinou, kterou tento problém postihuje. Každý z nich může vyprávět obdobný příběh, jak jim závislost na síti zničila život.

Klinika je součástí střediska pro léčbu závislostí, návyku se zde snaží zbavit alkoholici i narkomani. Ti, co jsou chorobně závislí na internetu, se mohou podrobit dvoutýdenní terapii, která zahrnuje léčbu léky, psychologické poradenství a každodenní rozcvičky. Tato terapie je pro mnoho mladých mužů, kteří propadli internetu, velice bolestivá - většinu času totiž trávili před počítačovou obrazovkou a nikdy nepoznali pravidelné cvičení.

"Doktoři tady ve středisku odvedli hodně důležitou práci, ale je jasné, že se bojím," říká Wangova matka. "Obdivuju doktory za to, co se jim zatím povedlo, a budu se řídit všemi jejich radami, abych synovi pomohla," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám