Hlavní obsah

Microsoft milióny dolarů urovnal spor s RealNetworks

SEATTLE

Společnost Microsoft se dohodla s konkurenční firmou RealNetworks, která jej obvinila, že zneužívá dominantního postavení systémů Windows k propagaci svého softwaru Windows Media Player. Microsoft v rámci urovnání sporu zaplatí RealNetworks 761 miliónů dolarů, tedy asi 18,7 miliardy korun.

Článek

Spor se společností RealNetworks byl poslední z velkých pří vedených proti Microsoftu kvůli poškozování konkurence na trhu. V posledních třech letech se totiž softwarový gigant dohodl na urovnání jiných záležitostí s několika americkými státy, Evropskou unií a některými velkými společnostmi, jako IBM, Time Warner a Sun Microsystems.  

V rámci urovnání sporu poskytne Microsoft společnosti RealNetworks také nástroje a licence, které jí dovolí používat technologie přehrávače Windows Media Player. Microsoft se také zavázal propagovat multimediální služby RealNetworks na internetových stránkách portálu MSN.

Evropská komise loni v březnu rozhodla, že Microsoft zneužívá dominantního postavení na trhu operačních systémů a firmě vyměřila pokutu 497 miliónů eur (zhruba 15 miliard Kč). Proti tomuto rozhodnutí už se Microsoft dříve odvolal k Soudu první instance, ten zatím nezasedal.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která...

Výběr článků

Načítám