Hlavní obsah

V Indii bude dostupné levné PC, běží na autobaterii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce mikroprocesorů Intel připravil návrh levného osobního počítače s cenou do 10 000 rupií, tedy asi 7200 Kč, které je určeno pro indický trh. V oblastech bez elektrických sítí může být přístroj napájen klasickou autobaterií.

Článek

Cena za přístroj, který má opanovat převážně zaostalé indické vesnice, není dosud oficiálně potvrzená. Podle viceprezidenta společnosti Intel Patricka Gelsingera by se však od hranice 10 000 rupií příliš vzdálit neměla. 

Počítač již byl testován v deseti vybraných částech země, přičemž je jeho komerční výroba naplánována na letošní prosinec.

"Narozdíl od standardních osobních počítačů, které pracují s napětím 240V, jsou tato levná PC schopna používat 80V," uvedl Gelsinger s dodatkem, že je většina indických vesnic nedostatečně zásobována - pokud vůbec, elektřinou.

Další specialitou, kterou "indické" počítače obsahují, je prachotěsná konstrukce, která rovněž odolá náletům hmyzu a horkému klimatu.

Penetrace Indie osobními počítači je stále velice malá. Průzkumy uvádějí, že na devět obyvatel z 1000 připadá pouze jedno PC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám