Hlavní obsah

Klávesnice má památník v Rusku

MOSKVA

Počítačová klávesnice, tedy periferie, která neodmyslitelně patří ke každému osobnímu počítači, dostala vlastní památník. Monument s klávesami vážícími až 150 kilogramů byl nedávno odhalen v ruském Jekatěrinburgu. Autor projektu Anatolij Vjatkin věří, že  památník nebude plnit jen estetickou funkci.

Článek

"Věřím, že se u klávesnice budou scházet zamilovaní. Schůzka na počítačových tlačítkách - co může být romantičtějšího?" ptá se uralský umělec.

Klávesnici z betonu tvoří 86 obřích dílků, na kterých jsou vyryta písmena a počítačové znaky. Autor ji umístil na nábřeží řeky Iseť. Jednotlivé klávesy zapustil umělec do země. Proti snahám nenechavců měly být ještě zality betonem, k čemuž nakonec nedošlo. Zvítězil totiž argument, že klávesy jsou dostatečně těžké, než aby se s nimi někdo namáhal, a proto postačí, když budou pouze zakopány.

"V Jekatěrinburgu je možné čekat cokoliv. Báli jsme se, že klávesy lidé rozkradou," dodal výtvarník.

K netradičnímu památníku možná přibudou v budoucnu ještě další nezbytné komponenty. "Jen co jsme instalovali klávesnici, začali se lidé ptát, kdy sem dáme i monitor, tělo počítače a myš," uvedla s úsměvem kurátorka Nailja Allachverdijevová. Podle ní nedaleký dům připomíná svým tvarem počítač, takže už stačí vytvořit pouze obrazovku a myš, dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám