Hlavní obsah

Na peněženky Čechů útočí další podvodná internetová loterie

– PRAHA

Podle Sdružení pro ohranu spotřebitelů útočí na peněženky Čechů nová podvodná loterie. Český internet totiž v těchto dnech zaplavily elektronické dopisy, ve kterých organizátoři loterie slibují výhru 1,5 miliónu dolarů. Podvodníci se však tímto způsobem pouze snaží vymámit z lidí vysoké poplatky za převedení peněz.

Článek

Mluvčí SOS Ivana Picková ve středu uvedla, že na novou podvodnou loterii sdružení upozornil jeden spotřebitel, který zprávu dostal do své emailové schránky. Zpráva podle Pickové na první pohled působila věrohodně, protože byla podepsána představitelem loterijní komise.

Také byla opatřena logem známé banky a současně tvrdila, že výhra je uložena na účtu Postbank Amsterdam. Když ale spotřebitel na zprávu odpověděl, tak byl požádán o zaplacení transakčního poplatku ve výši 550 eur.

"SOS varuje před podobnými výhrami. Jde o hromadně rozesílané podvodné zprávy. Pokud spotřebitel odpoví, bývá obvyklé, že se šiřitelé spamu od něj budou snažit získat zálohu na takzvané nečekané výdaje, které vznikly při převodu celé částky, nebo se ho dokonce pokusí vylákat do zahraničí," upozornila Picková.

"Šiřitelé tohoto spamu navíc získají díky reakci spotřebitele důkaz, že jeho emailová adresa je aktivní, a budou ji tudíž o to víc využívat při rozesílání dalších nevyžádaných zpráv," podotkla Picková.

Reklama

Výběr článků

Načítám