Hlavní obsah

Google může údajně uvést vlastní Google Office

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Google a jeho vlastníci jsou v poslední době na roztrhání. Jakoby nestačilo, že Google postupně zavádí bezplatné Wi-Fi připojení pro 700 tisíc obyvatel San Franciska, či se dohodl na spolené činosti s NASA, nově také hodlá úzce kooperovat se společností Sun Microsystems. Ta mimo jiné stojí v pozadí za kancelářským balíkem OpenOffice, který je nabízen zdarma.

Článek

Podle internetového deníku Australian IT zmíněnou spolupráci oznámí výkonný ředitel firmy Sun Scott McNealy a šéf Googlu Eric Schmidt na úterní konferenci v kalifornském městečku Mountain View.

Společnost Sun Microsystems, která je zodpovědná za vývoj programovacího jazyka Java, se ke spolupráci se Schmidtem nedostává poprvé. Schmidt totiž v minulosti působil nejen jako výkonný ředitel softwarového výrobce Novell, ale také pomáhal definovat celkovou strategii Sun Microsystems jako šéf technologického odboru této firmy.

Sun Microsystems však také stojí v pozadí kancelářského balíku OpenOffice s otevřenými zdrojovými kódy, který je narozdíl od konkurenční aplikace Microsoft Office poskytován zcela zdarma.

Programy nemusí pracovat jen díky Windows

Google tak vlastní další kousek skládačky, která může nakonec vyústit ve smrtící léčku, v níž skončí Microsoft a jeho programová výbava. Cenné jsou totiž všechny desktopové programy, avšak nemusí se na stolní počítač dostat pouze přes systém Windows Vista, uvedl prezident Sunu Jonathan Schwartz na firemním blogu.

"Objevuje se zájem o aplikace, které aby pracovaly na stolním počítači, musí být napojeny na určitý typ síťové služby. Například Skype (komunikační program). Nebo Google Earth. A co Java? OpenOffice a StarOffice?," napsal Schwartz.

Spolupráce Googlu a Sunu tak může končit uvedením nového balíku kancelářských aplikací. Google by jej navíc dovedl velice snadno a efektivně šířit, dodávají odborníci. A postavení Microsoftu na trhu s těmito aplikacemi by tak mohlo být vážně ohroženo, spekulují další.

Google Office údajně už na uvedení netrpělivě čeká

"Google může uvést verzi kancelářský balík Google Office kdykoliv. Jedním z důvodů, proč tak dosud neučinili, je zájem Googlu dodat balíku potřebný nádech bezpečnosti a dobrého jména, jehož vlastníkem je Sun," uvedl Stephen Arnold, autor knihy "The Google Legacy: How Google's Internet Search is Transforming Application Software", volně přeloženo jako Odkaz Googlu: Kterak se internetový vyhledávač přeměnil na poskytovatele aplikací".

Pvní betaverze nových Office 12 společnosti Microsoft je naplánována na listopad 2005. Finální variantu firma vydá až ve druhé polovině příštího roku. S trochou nadsázky se tak dá říci, že Google má na pilování svého "Google Office" času více než dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám