Hlavní obsah

Hardware 37/2005: Miniaturní foťák s 3x optickým zoomem

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonyho titěrnost řady T, tedy pětimegapixelový model Sony Cyber-shot DSC-T7, je posledním evolučním krokem miniaturních digitáních fotoaparátů, které má japonský elektronický gigant na svědomí. Tak jako předchozí modely dané série, i on ukrývá ve svém těle zapouzdřený objektiv uložený vertikálně (už s možností trojnásobného optického přiblížení!), velký obrazový displej a poradí si i s nahráváním ozvučeného videa rychlostí 30 snímků za sekundu ve formátu 640x480 pixelů.

Článek

T7 se s rozměry 92 x 60 x 15 mm a váhou včetně lithiové baterie rovnou neuvěřitelným 134 gramům, vejde do každé kapsy. Zde jej před nechtěným zapnutím a případným poškození objektivu chrání masivní přední krytka, jejímž odsunutím je aparát bleskurychle uveden do provozu.

Pod příklopem se ukrývá zapouzdřený objektiv Vario Tessar výrobce Carl Zeiss s ohniskem 6,33 - 19 mm (ekvivalent 38 - 114 mm pro 35 mm) s funkcí trojnásobného optického přiblížení. Dalším neméně vynikajícím parametrem tohoto produktu je skutečnost, že režim "makro" funguje již od jednoho centimetru, tedy vlastnost stejná jako nabízel například starší 5Mpix model DSC-T33, který však optický zoom zcela postrádal.

S 5,1Mpix snímačem Sonyho standardu Super HAD CCD se dají zachytit fotografie s maximálními rozměry 2592 x 1944 bodů, o jejichž náhled se stará 2.5" LCD (uhlopříčka 6,3 cm) umístěné na zadní straně přístroje. Avšak přístroj nebrání ani pořízení audiovizuálních záznamů, ve spojení s rychlou paměťovou kartou standardu MemoryStick PRO Duo je totiž schopen nahrávat MPEG klipy ve formátu 640 x 480 pixelů v perfektních 30 snímcích za sekundu.

Na jednu 512MB kartu se pak vejde kolem 19 minut záznamu. Foťáček si na tuto dobu hravě vystačí s interní baterií (dobíjí se v externí kolébce), která při plné kapacitě obslouží zařízení na 75 minut či podle Sony stačí na 240 snímků. 

Jak fotí

V krátkosti řečeno rychle a kvalitně a to také díky obsaženému Real Imaging Processoru, který stojí v pozadí celého fotoaparátu a zvládá například i takové finesy, jako je burst režim v podobě tří 5.1Mpix fotek zachycených do dvou sekund.

Náběh samotného přístroje netrvá déle než 1,5 vteřiny a focení je opravdu svižné: i bez namáčknutí spouště je totiž prodleva systému minimální, řádově se pohybuje v desetinách sekundy. V režimu auto prostě stačí mačkat horní pravou stranu T7, na níž je umístěna spoušť, a přístroj fotí a dodejme, že i dokonce velice dobře, což je vzhledem k jeho velikosti téměř neuvěřitelné. 

Vzhledem k minimálním rozměrům fotoaparát neobsahuje průhledový hledáček - na vše se díváme přes zadní LCD. Rovněž tak se do přístroje nevešlo USB rozhraní a závit pro stativ - k digiťáku je však příslušný rozšiřující prvek a kolébka dodávána, takže ani jeho spojení s počítačem, či stativem, nic nebrání.

Komu je určen

Fotoaparát je určen všem, kteří touží po kovových miniaturách se solidním výkonem a jsou za ně ochotni vydat i nemalé částky, v případě T7 se jedná o necelých 12 000 Kč s daní. Amatérský fotograf bude přístrojem jedině nadšen, nejen on totiž ocení jeho elegantní styl, nepatrné rozměry a pohotovou automatiku schopnou vytvářet ostré, barevně neutrální snímky a ozvučená videa. 

Sony Cyber-shot DSC-T7

Vybrané parametry

  • Typ snímače: CCD (1/2,4")
  • ISO: auto, 100, 200, 400
  • Max. rozlišení. 2592 x 1944 bodů
  • Formát videa: MPEG-VX (max. 640 x 480 / 30fps)
  • Rozsah zoomu: 3x optický, 12x digitální
  • Světelnost objektivu: 3,5 - 4,4
  • Expozice: 1/1000s - 1s
  • Typ autofokusu: pasivní, možnost přisvícení
  • Módy ostření: auto, manuál
  • Min. vzdálenost pro makro: 1cm
  • Měření expozice: průměrové, bodové
  • Rozsah blesku: 0,1 - 1,6m
  • Speciality: reálný histogram, mikrofon, sekvenční snímání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám