Hlavní obsah

Další vir napodobuje Google, Yahoo a portál MSN

Nový počítačový vir napadobuje chování vyhledávačů a portálů Google, Yahoo a MSN. Napadený počítač se tak místo na originální webovou stránku dostane na její podvrženou verzi.

Článek

Podle společnosti Panda Software, která tento problém popsala v pátek, jsou podvržené stránky a zhoubný software vyvíjeny za finanční pomoci firem, které chtějí být zobrazeny na prvních místech falešných vyhledávačů.

"Není zatím nic jiného než obchod, jedná se o organizovaný zločin," uvedl Patrick Hinojosa, expert společnosti Panda Software.     

Počítače jsou většinou infikovány programem "PremiumSearch" při návštěvě webových stránek, které nabízejí přístup k pirátským programům a pornografii, uvádí Panda Software.

Podvržený Google k nerozeznání od originálu

Podvržené stránky jsou natolik kvalitně okopírované, že je nelze spolehlivě rozpoznat od těch pravých. Program dokonce instaluje i falešnou aplikaci Google toolbar, která pak podává zkreslené výsledky.

Provozovatelem falešných vyhledávačů je podle Hinojosy internetová společnost se sídlem v USA. O její činnosti jsme již informovali státní úřady včetně FBI, dodal v rozhovou pro server News.com.

Panda Software je španělská firma, která se zaměřuje na boj s viry, červy a jinými nežádoucími programy. Firma v tiskové zprávě uvedla, že zhoubnou činnost aplikace PremiumSearch odhalila díky svému "systému včasného varování".

Není to poprvé, co Panda Software upozornila na program napodobující činnost internetových vyhledávačů. Například v polovině září firma odhalila program P2load.A, který nahrazoval původní HOSTS soubor v infikovaném systému Windows. Při použití vyhledávače Google se pak uživatel namísto něj napojil na webovou stránku v Německu, která byla pod kontrolou hackerů [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Internetový červ napodobuje vyhledávač Google

Internetem koluje nový červ, který simuluje chování stránky Google. Výsledky hledání, které infikovaný počítač ukáže, mohou být falešné, odlišné jsou zejména...

Výběr článků

Načítám