Hlavní obsah

Firefox 10% tržní podíl nezíská, soudí analytici

Novinky, adr, Informationweek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních pět měsíců se podíl Firefoxu na trhu internetových prohlížečů zvýšil o pouhý procentní bod na zářiových 7,86%. Zdá se, že již není více uživatelů, kteří by chtěli Firefox, uvedla v polovině týdne analytická společnost WebSideStory.

Článek

Razantní nástup, který prohlížeč vykazoval v době od listopadu 2004, kdy co měsíc posílil o jedno procento, je dávno za námi, soudí tvůrci studie. Z dubnových 6,75 procent se Firefox vyšplhal na zářiových 7,85%.

"Věděli jsme, že existuje určité číslo uživatelů, kteří Firefox využijí, avšak neznali jsme přesně jeho hodnotu. Dnes se zdá, že jsme se k ní už téměř dostali," uvedl Geoff Johnston, analytik společnosti WebSideStory. 

Zástupci společnosti Mozilla Foundation, která stojí za vývojem Firefoxu, přitom doufali, že do konce roku 2005 prolomí prohlížeč magickou 10% hranici. "Vzhledem k současnému trendu se tomu tak nestane," pohřbil Johnston naděje Mozilly.

Internet Explorer Firefoxu odolává

K 23. září si aplikace Microsoft Internet Explorer držela stabilních 88,46% podílu na trhu s webovými prohlížeči, když oproti minulému měsíci oslabila z 88,86 procenta. Ze zhruba půl procentního poklesu IE však netěžil Fifefox, dodala WebSideStory.

Firefox parazituje na příbuzných programech, které využívají kód Mozilly - jedná se o prohlížeč Mozilla Suite a Netscape, Firefox se rovněž přiživil na Opeře a na browseru Safari společnosti Apple, komentoval situaci Johnston.

"Špatné zprávy nemám pro IE, ale pro ostatní prohlížeče. Lidé si rádi vybírají, ale vypadá to, že je těch výběrů až příliš," usoudil. V současnosti tak Opera bere zase tržní podíl Firefoxu, také kvůli tomu, že je nabízena zcela zdarma [celá zpráva].

Firefox má velice oddané uživatele

Ke konci roku uvedou jak Mozilla Foundatin tak Microsoft nové verze prohlížečů. Na trh se tak dostane betaverze IE 7 [celá zpráva] pro systém Windows XP , Mozilla vydá Firefox 1,5.       

Ani pak však WebSideStory neočekává žádné výrazné posuny týkající se tržních podílů obou firem na poli internetových prohlížečů. "I kdyby byl IE 7 opravdu skvělý, Firefox neztratí své uživatele. Jsou mu až zuřivě věrní," dodal Johnston.

Reklama

Související články

Internet Explorer 7.0: Detaily začínají unikat

První beta-verze prohlížeče Microsoft IE 7.0 není očekávána dříve než za pár měsíců. Informace ohledně bezpečnostních standardů, vzhledu a funkcí, které bude...

Microsoft: IE7 nebude pro Windows 2000

Prohlížeč Internet Explorer 7 nebude možno používat na systémech s Windows 2000. IE7 totiž vyžaduje platformu Windows XP s nainstalovaným balíkem Service Pack...

Výběr článků

Načítám