Hlavní obsah

Čína stanovila nové podmínky internetového zpravodajství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v neděli vydala nová pravidla týkající se obsahu internetového zpravodajství. Regulovány budou také další webové stránky včetně diskuzních skupin.

Článek

"Stát tak brání šíření zpráv, které škodí národní bezpečnosti a veřejnému zájmu," uvedla státní zpravodajská agentura Xinhua s dodatkem, že nařízení nabývá okamžité platnosti.

Zpravodajská agentura žádné detaily ohledně cenzury internetových stránek neuvedla, avšak podle ní musí web "sloužit lidem a socialismu a klást důraz na správné vedení veřejnosti ve vztahu k národním a veřejným zájmům."

Již zavedená internetová média musí požádat o povolení, které jim umožní další běh zpravodajských služeb. Nové společnosti jsou povinny se nejprve registrovat, k tomu byl zřízen zvláštní státní úřad.

Čína jinternetové zpravodajství cenzuruje už delší dobu. Slouží ji k tomu také zvláštní policejní oddělení, které dohlíží na obsah čínského internetu. Veškerý obsah kritizující vládu nebo týkající se citlivých témat, je rychle odstraňován.

Mezi největší čínské webové portály patří Sina Corp. a Sohu.com, které nabízejí zpravodajské služby. Množství zahraničních stránek je státními úřady blokováno.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám