Hlavní obsah

Microsoft opět na mušce Evropské komise

Novinky, adr
BRUSEL

Téměř 18 měsíců po tom, co Evropská komise obvinila Microsoft ze zneužívání dominantního postavení na trhu, otevírá EK nové řízení s touto společností. V rozhovoru pro deník New York Times to počátkem týdne uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Článek

V loňském rozhodnutí Evropská komise uvedla, že Microsoft zneužívá dominantního postavení na trhu a firmě vyměřila pokutu ve výši 497 miliónů eur (téměř 15 miliard korun). Proti tomuto rozhodnutí se však Microsoft již dříve odvolal, dosud nenabylo platnosti.

V rozhovoru Kroesová uvedla, že nebude čekat na výsledky tohoto soudního sporu, ale že hned přikročí k dalším akcím proti Microsoftu.

"Obdrželi jsme řadu stížností a nyní je podrobně prošetřujeme," uvedla a vzápětí dodala: "Nebudeme pouze čekat a marnit čas."

Kroesová odmítla přesně specifikovat jádro nových stížností, New York Times se domnívá, že se mají týkat balíku kancelářských programů od Microsoftu, které zahrnují například Microsoft Word a Outlook, což může podle EK oslabovat konkurenceschopnost jiných firem.

Windows bez přehrávače nikdo nechce

Předchozí spor společnosti s Evropskou komisí měl přitom velice podobný základ. Microsoft byl obviněn, že implementací multimediálního přehrávače Windows Media Player do systému Windows získává velkou výhodu nad ostatními výrobci softwarových přehrávačů.

Microsoft nakonec stížnosti vyhověl a před třemi měsíci uvedl operační systém Windows Edition N, který program WMP neobsahuje. Uživatelé však o očesaný Windows nejeví zájem, mnoho společností jej proto ani neprodává [celá zpráva].

Jedním z hlavních důvodů, proč se systém Windows XP N dobře neprodává, může být také jeho cena, která je zhola stejná jako u standardní verze Windows XP. Windows XP N také nemusí být zcela funkční, protože z nich byly vymazány registry spojené s přehrávacími funkcemi Windows XP, uvádějí vývojáři konkurenčního přehrávače ze společnosti Real Networks. 

Na otázku "jakou variantu operačního systému Windows XP si v případě jeho koupi vyberete? S integrovaným přehrávačem nebo bez něj?", odpovědělo v polovině června 780 čtenářů Novinek.cz, kdy se pro verzi s WMP vyslovilo 83,08% uživatelů, pro očesanou variantu se rozhodlo 14,62% respondentů, zbytek uvedl, že "neví".

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která...

Výběr článků

Načítám