Hlavní obsah

Budoucnost: telefony s procesory od Intelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA CLARA

Výrobce mikroprocesorů Intel uvede sérii nových čipů, které budou určeny pro kapesní počítače a mobilní telefony. Jádra budou vyrobena novou ultra-nízkonapěťovou variantou 65nanometrového procesu, který má zaručit nízkou spotřebu energie.

Článek

"Lidé si obvykle vybírají mobilní platformy, které mají nejdelší provoz na baterie," uvedl Mooly Eden, viceprezident společnosti Intel. "Pro tuto skupinu produktů náš nový ultra-nízkonapěťový výrobní proces znamená velký krok vpřed."

Jedním z faktorů přispívajících ke snížení spotřeby čipu, tolik důležité pro mobilní a bateriově napájené přístroje, je způsob konstrukce tranzistoru. Elektrické ztráty v těchto mikroskopických tranzistorech ve vypnutém stavu, nebo-li svodový proud, jsou problémem celého průmyslu. 

Když přihlédneme k tomu, že počet tranzistorů v některých čipech přesahuje jednu miliardu, je jasné, že jejich drobné vylepšení se znásobí do ohromných přínosů pro celý produkt, uvedli zástupci Intelu.

65nm výrobní proces se příznivě odrazí na spotřebě

"Testovací čipy vyrobené naší ultra-nízkonapěťovou 65nm technologií vykazují zhruba tisícinásobné snížení svodových proudů oproti produktům vyráběným standardními postupy. Díky tomu dojde k významným energetickým úsporám," dodal firemní odborník Mark Bohr. 

Konstrukce čipů pomocí 65nm procesu dovolí zdvojnásobit počet tranzistorů, které lze zabudovat do jednoho jádra při srovnání se starší 90nm technologií.

Pomocí 65nm procesu bude Intel vyrábět tranzistory s délkou hradla rovnou 35 nm, které se tak stanou nejmenšími CMOS tranzistory v masové produkci. Například procesor Intel Pentium 4, který je vyráběn 90nm procesem, obsahuje hradla s délkou 50 nm.

Ideální mobil má teplotu 25 stupňů Celsia

Podle výzkumů provedených laboratořemi Intelu, by neměl ideální kapesní počítač zaujímat objem větší než 300 kubických centimetrů, přičemž by měl na baterie vydržet osm a více hodin provozu. V takovém případě se spotřeba integrovaného procesoru musí pohybovat maximálně na úrovni pěti Wattů.

Přijatelná teplota elektronického zařízení činí asi 25 stupňů Celsia. Vyšší hodnoty již nejsou dobře snášeny - a při 55 stupních Celsia už může dojít k popálení lidské kůže, napsali zaměstnanci výzkumného centra.    

Hodnota čipem vyzářeného výkonu je jedním z klíčových prvků, z něhož se odvíjí návrh daného kapesního počítače či mobilního telefonu. Jen málo lidí chce mít totiž z mobilu fén, dodali autoři studie. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám