Hlavní obsah

Holografický systém dokončen, disk uchová 300GB dat

Novinky, adr

Společnost InPhase uvedla závěrem minulého týdne finální verzi holografického systému "Tapestry", který na jeden disk uloží 300GB dat. Systém čte a zapisuje soubory rychlostí 20MB za vteřinu, přesněji 500 snímků za sekundu.

Článek

"Doslova jsme přepsali způsob, jakým jsou uchovávány a čteny informace. Věříme, že naše zařízení odstartuje vývoj nových jednotek, které budou stavět na holografickém uchovávání dat - je jedno, zda půjde o kamery nebo videopřehrávače," uvádí InPhase v tiskové zprávě.

Jednou z klíčových součástí mechaniky nové generace je CMOS senzor společnosti Cypress s rozlišením 1696x1710 pixelů s roztečí 8 micronů, který čte a ukládá digitální data do takzvaného Tapestry photopolymeru. Záznamovou vrstvu o tloušťce 1.5 mm obklopuje z každé strany plastická hmota s poloměrem 6,5 cm. Průměrná přístupová doba systému k datům se udává na 200 ms.

"Výhody nové technologie jsou obrovské a revoluční. Konečně jsme překonali nepředstavitelně velké bariéry, které bránila uvedení holografické mechaniky na trh," uvedli vývojáři s narážkami na dřívější cenovou náročnost těchto systémů, totální nedostupnosti vhodných médií, senzorů, nefunkčnosti zařízení při určitých teplotách, apod.

300GB kotouč přečte mechanika v ceně 240 tisíc Kč

Holografický systém ukládá data nejen na povrch materiálu (jako činí dnešní pevné disky), ale i do jeho vnitřních částí. Jedna datová stránka, která se skládá přibližně z miliónů bitů, je zaznamenána jediným výbojem laserového paprsku.

Veškeré "stránky" mají v materiálu svou unikátní adresu. Několik set datových stran je v médiu uloženo pohromadě na jednom místě. Označují se jako "kniha". Záznamová technologie dovoluje umístit do stejného materiálu více hologramů - různé stránky a knihy se mohou vzájemně překrývat, což masivně zvyšuje úložný prostor holografických médií.

InPhase trval vývoj Tapestry systému přibližně pět let. První mechaniky schopné uložit 300GB dat do jediného kotouče jsou na trhu. Za dalších 18 měsíců se má jejich kapacita vyšplhat k 800GB, v roce 2009 a 2010 má dosáhnout 1,6TB.

Ukládání dat v hologramu

Holografický systém ukládá data nejen na povrch materiálu (jako činí dnešní pevné disky), ale i do jeho vnitřních částí. Jedna datová stránka, která se skládá přibližně z miliónů bitů, je zaznamenána jediným výbojem laserového paprsku.

Paprsek laseru se při zápisu dat rozdělí na signální (obsahuje data) a referenční část. Hologram se vytvoří v tom místě média, kde se obě části protnou.

Veškeré "stránky" mají v materiálu svou unikátní adresu. Několik set datových stran je v médiu uloženo pohromadě na jednom místě. Označují se jako "kniha". Záznamová technologie dovoluje umístit do stejného materiálu více hologramů - různé stránky a knihy se mohou vzájemně překrývat, což masivně zvyšuje úložný prostor holografických médií.

Odhadovaná cena mechaniky, která se umí vypořádat s 300GB disky, se odhaduje na 10 000 dolarů (asi 240 000 korun). Klíčovým investorem a vývojovým partnerem InPhase je společnost Hitachi Maxell.

Reklama

Související témata:

Související články

Holografický disk pojme 1,6 TB dat

Technologie holografického záznamu společnosti InPhase má přinést nevšední miniaturizaci záznamových zařízení. Na jeden holografický disk bude možno uložit...

Holo-disk pojme v roce 2009 kolem 1638GB dat

Společnost InPhase se přiblížila datu uvedení finální verze svého holografického ukládacího systému "Tapestry", uvedl ve středu server Toms Hardware....

Výběr článků

Načítám