Hlavní obsah

V Austrálii spuštěn 12Mbps internet přes elektrické kabely

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOBART

Internetový provider Datafast v úterý spustil 12Mbps připojení ke světové síti, které využívá kabelů vedoucích elektřinu. Společnost oznámila, že je první na světě, která začala takovýto systém testovat a nabízet ve velkém měřítku.

Článek

"Nejedná se o pouhé zkoušky - naše technologie už totiž pracuje správně," uvedl ředitel Datafastu Simon Ehrenfeld v rozhovoru pro deník ZDNET.

Podle něj může být BPL (broadband over power line) rychlejší než přípojky vybavené technologií ADSL2+, které umí nabídnout až 24Mbps [celá zpráva].

V testovacím režimu jsou prvním zákazníkům nabízeny 256Kbps, 1Mbps a 4Mbps linky za 14.95, 29.95 a 79.95 dolarů měsíčně (přibližně 370, 750 a 2000Kč). Ultrarychlé 12Mbps přípojky budou uvedeny do několika měsíců, tvrdí představitelé Datafastu.

"Brzy však nabídneme ještě vyšší a vyšší rychlosti," předpokládá manažer společnosti Aurora Energy, která se na vývoji BPL podílela společně s Datafastem a firmou Mitsubishi Electric.

Fáze veřejného testování BPL technologie má trvat asi devět měsíců. Zástupci Aurory doufají, že jí využije kolem 250 tisíc lidí, kteří žijí v Tasmánii, kde je BPL v těchto dnech zkoušena.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám