Hlavní obsah

Microsoft žaluje Evropskou komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Softwarový gigant Microsoft podal žalobu na Evropskou komisi. Firma není spokojena s rozhodnutím komise z letošního června, které vůči společnosti uplatňuje přísnější postup kvůli jejímu chování na trhu. Microsoft se proto obrátil na Soud první instance v Lucemburku, středeční krok je už druhým odvoláním v téže věci.

Článek

Podle loňského rozhodnutí Evropské komise Microsoft zneužíval dominantního postavení na trhu operačních systémů. Úřad mu proto vyměřil pokutu ve výší 497 miliónů eur (asi 15 miliard korun). Proti tomuto rozhodnutí se už Microsoft odvolal. Nyní má námitky k tomu, že ho chce komise přinutit k nápravě pomocí ještě přísnějších opatření.

Microsoft uvedl, že smyslem žaloby je domoci se rychlého vyřešení sporu v otázce sankcí, které na něj komise uvalila. Komise po Microsoftu požaduje, aby konkurentům sdělil komunikační protokoly a umožnil tak interoperabilitu serverů.

Firma však tyto informace tají a s výrobci softwaru, který funguje na bázi otevřeného zdrojového kódu, je nechce sdílet. Microsoft se obává, že by tak došlo ke zveřejnění technických postupů, které společnost považuje za důvěrné.

"Žaloba reaguje na dohodu uzavřenou v červnu s Evropskou komisí. Jde v ní o to, aby byl spor přenechán soudnímu rozhodnutí a aby bylo zabráněno dalším průtahům," uvedl mluvčí Microsoftu a dodal, že se společnost obává ohrožení svého duševního vlastnictví.

Soud první instance je druhým nejvyšším soudem Evropské unie. Podle soudního zástupce byla žaloba podána 10. srpna, tedy v době, kdy mají evropské instituce letní přestávku a omezený provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám