Hlavní obsah

Šéf bezpečnosti Microsoftu napaden trojským koněm

LONDÝN

Nejeden majitel osobního počítače připojeného k internetu pomocí dial-up linky byl napaden jedním z druhů trojského koně (rogue dialler), který jeho hovor přepojil na vysoce zpoplatněná čísla v zahraničí. Stejná věc se tento měsíc stala i šéfovi bezpečnostního oddělení Microsoftu.

Článek

Internetový deník ZDNet UK v úterý přinesl článek, v němž se nejvyšší bezpečnostní poradce anglického Microsoftu Ed Gibson svěřuje se svým účtem za dial-up připojení k internetu. Operátor po něm žádá 450 liber (téměř 20 000 korun).

Na londýnské konferenci "eConfidence - Spam and Scams" Gibson ostře zaútočil na takzvané přesměrovávače vytáčeného připojení k internetu a požadoval jejich tvrdé potrestání.

"Jsem velice znepokojen touto činností... Jestliže nevyvineme mimořádné úsilí k tomu, abychom udělali internet bezpečnější, pak se dočkáme velice podivných věcí..., uvedl Gibson na konferenci.     

Důvody Gibsonova znepokojení jsou více než zřejmé. Nejen, že byl napaden jeho počítač zhoubným softwarem, avšak i pokus kontaktovat organizaci ICSTIS, která vysoce zpoplatněná čísla reguluje, skončil fiaskem. Korunu všemu nasadil britský operátor, který na zaplacení účtů za dial-up připojení skálopevně trvá a Gibsonovi je nechce odpustit.

Co je "rogue dialler"

Škodlivý program, který se může tvářit jako užitečný, automaticky ukončí internetové spojení (s předčíslím 971) a bez vědomí uživatele vytočí nové spojení s předčíslím 976 a několikanásobně vyšší tarifikací. Přenáší se elektronickou poštou nebo může být stažen spolu s jinými programy z internetu. Tato forma je o to nebezpečnější, že nevyžaduje souhlas uživatele s tímto "přesměrováním", a tak může na dlouhou dobu oddálit své odhalení.

Přepojené hovory mohou být zpoplatněné až 4 200 korunami za hodinu.

Problém přesměrování připojení k internetu na službu se zvláštním tarifem se netýká pevných datových linek ani připojení ADSL nebo LAN.

Gibson se v květnu tohoto roku stal šéfem bezpečnostního oddělení anglické pobočky Microsoftu. Předtím byl jako atašé zaměstnán u FBI.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám