Hlavní obsah

Web údajně odkryl stovky aktivních agentů MI6

Novinky, Ondřej Grym

Američan John Young spustil o víkendu internetové stránky, na nichž jmenuje 276 údajných špiónů MI6. Britské orgány jsou tímto naprosto zděšeny, podle nich jde o "extrémně bezohledný" čin.

Článek

Stránky mirror.co.uk dokonce uvedly, že tyto informace pomohou terostistům při dalších útocích na Anglii. "Odhalení agentů, kteří působí například v Iráku, může vyústit v totální selhání špionáže," citují stránky jeden ze zdrojů, který si nepřál být zveřejněn.

"Web, který nebudeme jmenovat, je trnem v oku špionážních organizací. Jen tento měsíc odhalil dalších 74 údajných MI6 agentů," napsaly v úterý stránky mirror.co.uk. 

Podle anglických úřadů nepatří několik lidí, které web Cryptome jmenuje, mezi špióny, ale jsou pouze běžnými zaměstnanci. "Jejich funkce a bezpečnost je však velmi vážně ohrožena," dodali jejich zástupci. 

Právníci se snaží činnost webu Cryptome zastavit

Právníci v současné době zjišťují, kterak web Cryptome zakázat. Protože ale jde o americké stránky, je jejich úkol velice nesnadný, ne-li nemožný, shodují se odborníci.

John Young je podle anglických stránek člověkem, který "velice vítá", když může veřejně publikovat tajné informace. Údajně také prohlásil, že pociťuje potřebu "veřejně odhalit každého agenta tak rychle, jak je to jen možné." 

"Je dezinformací, že odhalením jejich pravých funkcí budou vystaveni nebezpečí. Naopak - jejich neidentifikování přivádí mnoho lidí v nebezpečí kvůli jejich tajným operacím a spiknutím," obhajuje existenci svých stránek John Young.

Mezi množstvím jiných informací nechybí na stránkách Cryptome "Kalendář zemřelých vojáků v Iráku", či fotogalerie více než tisícovky zde zahynuvších amerických bojovníků.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám