Hlavní obsah

Vědci nenašli souvislost mezi rakovinou a mobilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle britský expertů neexistuje přímá souvislost mezi vznikem rakoviny a používáním mobilního telefonu. Vědci to prohlásili v úterý.

Článek

Lékaři přesto nevylučují, že se při dlouhodobějším používání mobilních telefonů, tedy více než deset let, riziko vzniku rakoviny může zvýšit.

"Výsledky námi provedené studie však naznačují, že v první dekádě používání mobilu se riziko objevení nádoru nezvyšuje," uvedl Anthony Swerdlow z Institutu pro výzkum rakoviny.

"Účinky dlouhodobějšího používání mobilů na lidský organismus zůstávají neobjasněné, jde totiž o relativně novou technologii," dodal.

Studie se zaměřovala na vznik nezhoubného nádoru mezi nervem spojujícím mozek s vnějším a vnitřním uchem, tedy na místa, kam záření z mobilních telefonů dosahuje nejčastěji. Podle vědců je totiž právě tento nádor primárním indikátorem rizika vzniku rakoviny.

Zpráva reflektuje výsledky studií, které byly provedeny v Británii, Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku, tedy zemí, kde byly mobilní telefony používány nejdříve.

Pozitivní výsledky provedené analýzy ocenili nejen výrobci telefonů, ale i nejrůznější nadace spozorující léčbu rakoviny. Jen za tento rok by se totiž mělo prodat kolem 780 miliónů mobilů, přičemž je v současnosti používají téměř dvě miliardy lidí na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám