Hlavní obsah

Český internet zaplavují podvodné e-maily

PRAHA

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů by si měli dát lidé dobrý pozor na takzvané podvodné e-maily. Jejich odesílatelé v nich často oznamují výhru v mezinárodní loterii, případně lákají uživatele na provizi za pomoc při převodu finančních částek. Tyto zprávy však mají za cíl jediné: získat osobní údaje příjemce (například čísla bankovních účtů) a následně je využít.

Článek

"Naivním příjemcům těchto zpráv, kteří se nechají nachytat, jsou předkládány falešné doklady i podvodné odkazy na finanční instituce," upozorňuje Úřad na ochranu dat v posledním čísle svého bulletinu.

Příjemci podvodných e-mailů pak mohou přijít nejen o peníze v bance, ale někdy může dojít i ke zcizení identity.

Pro podvodné e-maily, které mají za úkol vylákat osobní informace, se vžil anglický výraz "phishing", někdy se volně překládá jako "rhybaření". Podle jednoho z výkladů jde o zkratku slov "password harvesting fishing", tedy sběr hesel rybařením.

Podvodné e-maily od smyšlených bank

Úřadu na ochranu dat uvedl, že se v poslední době množí podvodné e-maily od smyšlených bank. Příjemci jsou žádáni o aktualizaci osobních a bankovních údajů. Tyto informace jsou následně zneužívány k provádění finančních operací pod jménem oklamaných zákazníků.

Dokonalá počítačová ochrana před "rhybařením" neexistuje. Každý by se měl především řídit zdravým rozumem a dodržovat zásady bezpečnosti při práci na internetu. Ochránci dat v této souvislosti nabízejí také desatero přikázání počítačové etiky (viz. sloupek), jak je formuloval The Computers Ethics Intitute.

Zákon počítá s postihováním internetové kriminality

Internetovou kriminalitou se zabývá i připravovaný návrh novely trestního zákona, který zavádí "neoprávněný přístup k počítačovému systému" jako nový trestný čin.

Desatero přikázání počítačové etiky

  • Nepoužiješ počítače ke škodě jiného
  • Nebudeš ničivě zasahovat do práce druhých lidí
  • Nebudeš slídit v souborech jiných lidí
  • Nepoužiješ počítače ke krádeži
  • Nepoužiješ počítače pro křivé svědectví
  • Nepoužiješ nebo nepořídíš kopii softwaru, který jsi nezaplatil
  • Nepoužiješ neoprávněně počítačového zdroje jiných lidí
  • Nepřivlastníš si intelektuální dílo jiného
  • Budeš přemýšlet o společenských následcích programu, který jsi stvořil
  • Budeš používat počítače ohleduplně a s úctou

V návrhu nového trestního zákoníku, který nyní projednává Poslanecká sněmovna, je upřesněna skutková podstata trestného činu porušování tajemství přenášených zpráv. Ta se má vztahovat i na zprávy přenášené pomocí počítače. Při porušení zákona bude hrozit až deset let odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám