Hlavní obsah

Hardware 32/2005: Nové ovladače grafických karet

Novinky, Marek Schäerling

Grafická karta by bez dobrých ovladačů sama nic nezmohla. Proto dva nejvýznamější výrobci herních grafických karet vydávají nové verze svých programů jako na běžícím pásu. S každou další variantou postupuje jejich optimalizace opět o něco dále, s čímž souvisí i zvedající se výkon moderních grafik. V tomto článku se věnujeme výhradně ovladačům grafických karet Catalyst (ATI) a Forceware (nVIDIA), které používá naprostá většina majitelů osobních počítačů.

Článek

Kanadský výrobce grafických karet, společnost ATI, zatím pořád nevydala novou řadu grafických akcelerátorů, avšak inovované verze ovladačů Catalyst, které řeší některé předchozí nešvary, jsou na světě.

Inovované ovladače grafických karet

Hlavní výhodou nových Catalystů verze 5.8 je podpora COPP (Certified Output Protection Protocol), což je služba obsažená v Service Packu 2, která umožňuje přehrávání videa s vysokým rozlišením.

Pozn.: Ovladače jsou určené pro grafické karty rodiny Radeon

Pro úplnost přidáváme ještě ovladače grafických karet nVidia, které byly vydány již před delší dobou, a sice 11. srpna. Jde o verzi 77.77, která má samozřejmě WHQL certifikaci.

  • Ovladače Forceware 77.77 pro Windows XP a Windows XP Pro x64  naleznete ve výše uvedených odkazech. 

Internet a bezpečnost

Bezpečnosti na internetu se neustále přikládá větší a větší důležitost. Nejvíce postiženi jsou uživatelé softwaru společnosti Microsoft, jejíž vyhledávač Internet Explorer je trnem v oku nejednomu hackerovi a crackerovi. Doporučuje se tedy aktualizovat a aktualizovat. Poslední bezpečnostní záplatu pro systém Windows XP SP2 můžete stáhnout zde.

Instalace ovladačů ATI Catalyst

Pokud přecházíte ze starších ovladačů Catalyst na novější, může to zapříčinit řadu problémů. Důvod je ale prakticky pouze jeden, a sice prokřížení nové a staré verze Catalystů. Stávají se potom velmi zajímavé věci: množí se chybové hlášky, či padají bezdůvodně hry (pokud je vůbec spustíte).

Proto je nutné před instalací nové verze ovladačů odinstalovat ty staré. Bohužel tak nejde udělat pouhým odbráním software, ale musí se použít "uninstaller" přímo od ATI. Ten odebere všechny součásti driverů a následná instalace bude bezproblémová.

Utilitu naleznete ke stažení zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám