Hlavní obsah

Doktor léčí na dálku díky mobilu a internetu

Diabetici dostali další mocný nástroj, jímž se mohou účinně bránit proti projevům jejich nemoci. Anglická společnost e-San představila systém, který měří hladinu glukózy v krvi a pomocí mobilního telefonu a internetu automaticky informuje lékaře o stavu pacienta.

Článek

Takzvaný T+ systém je složen z malého měřiče obsahu glukózy v krvi, který prostřednictvím Bluetooth rozhraní komunikuje se standardním mobilním telefonem.

Jak uživatel, tak jeho lékař, je díky zasílaným informacím okamžitě informován. Zařízení totiž jednak nabízí obrazový výstup ve formě grafu, který využije samotný diabetik, avšak také informace ukládá na speciální webové stránky, k nimiž mají přístup lékař i jeho pacient. Program zde rovněž samočinně vytváří měsíční statistiky.

Cena technologie, která je schopna podávat okamžité informace o stavu diabetika a případně přivolat pomoc, byla stanovena na 49 liber (asi 2200 korun). Měsíční poplatky, které e-San vyžaduje, se rovnají poměrně snesitelným 310 korunám.

Systém T+ by neměl končit pouze u pozorování a vyhodnocování stavu nemocných cukrovkou. Firma pracuje také na dalších medicínských systémech, které by na dálku informovaly příslušného lékaře například o záchvatech astmatiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám