Hlavní obsah

Hardware 31/2005: 19" LCD fešák v testu

Novinky, Marek Schäferling

Zkusili jste někdy hledat jehlu v kupce sena? Že ne? A zkoušeli jste vybrat opravdu zajímavý a výjimečný LCD panel z onoho nepřeberného množství, které prodejci hardware nabízejí? Tak vidíte. Přeci jen víte, jaké to je. Fujitsu Siemens Computers nabízí již nějaký ten pátek monitor P19-2, který se mi čirou náhodou dostal do rukou. Nebude právě on onou hledanou jehlou?

Článek

LCD panelů je na trhu nepřeberné množství a vybrat si ze zdánlivě stejných čísel, kterými jsou popisovány, dá opravdu hodně práce. Navíc se uváděným parametrům displejů nedá mnohdy věřit, což výběr neusnadňuje, právě naopak. A tak nezbývá, než brát jeden monitor po druhém a zkoušet a zkoušet.

Měli jsme možnost otestovat monitor SCENICVIEW P19-2 společnosti Fujitsu Siemens Computers, který se svými papírovými parametry řadí k absolutní špičce displejů s úhlopříčkou 19".

Design a provedení

Označení monitoru P19-2 není jen tak samo sebou. Ono "P" v názvu znamená "Premium". A rozhodně ne nadarmo. Velmi střídmý uhlazený vzhled jako by nekopíroval hlavní proud současného designu. Místo dnes nepostradatelné stříbrné barvy nabízí kombinaci měkkého odstínu šedé a bílé plochy, které svou jednoduchostí zkrátka učarují.

Díky úzkému rámečku vypadá P19-2 mnohem menší než je ve skutečnosti. Lehce si jej tak spletete s kdejakou "sedmnáctkou". Spodní část rámečku je rozšířena kvůli integrovaným reproduktorům. Ty se hodí pouze jako nouzové pro ty, kteří nemají na stole dostatek místa.

Nejzajímavější na celém panelu je jistě podstavec. Vypadá opravdu originálně a neotřele - nejspíš jako noha humanoidního robota z filmů Stevena Spielberga. Díky ní můžete s panelem hýbat nahoru a dolů, otáčet jej na výšku (funkce pivot) nebo naklánět vpřed a vzad.

Jediné, co tak lze konstrukčně stojanu vytknout je větší hloubka. Monitor tak zabere na trošku více místa, než je u LCD monitorů běžné.

Konektivita a nastavení

Na výběr jsou dvě možnosti, jak monitor připojit k počítači. Buď přes postarší D-Sub konektor (analogový kabel VGA), nebo přes novější DVI (digitální kabel). Pro získání co nejlepšího obrazu je samozřejmě lepší použít druhou variantu.

V zadní části panelu je umístěn i audio konektor (3,5mm jack) a zdířka pro napájecí kabel. Velké plusem je v monitoru integrované trafo, takže se neválí a nepřekáží pod stolem.

OSD menu panelu se ovládá tlačítky na přední straně mezi reproduktory. Přestože jsem se nikdy s podobným uspořádáním nesetkal, netrvalo mi nijak dlouho si na způsob nastavování a posloupnost nabídek zvyknout.

Obraz

Hlavním lákadlem jsou vedle vzhledu také odpovídající technické parametry, kdy se výrobce nesnažil nijak "přehánět". Kontrast 1000:1 vypadá impozantně, ale při této hodnotě jsou barvy již trošku nezdravé a pokud nastavíte ještě podsvícení na maximální hodnotu 280cd/m2, černá již zdaleka není černou.

Samozřejmě není nutné takové extrémní hodnoty nastavovat. Při běžných podmínkách jich bude stěží kdy zapotřebí.

Výrobce slibuje, že je panel použitelný i pro profesionální grafiku. Proto je nutné co nejlepší podání barev a co největší množství zobrazovaných barev. První kritérium zvládá SCENICVIEW P19-2 na výbornou, u druhého však lehce klopýtá a lehké přechody mezi jemnými odstíny jsou přeci jen znát.

Zato pozorovací úhly jsou opravdu neobvykle velké. Ani při pohledu téměř zboku se barvy nikterak závažně nemění. Tady monitor opravdu exceluje.

Asi nejostřeji sledovaným kritériem pro koupi monitoru je dnes doba odezvy. Podle výrobce umí tento krasavec překreslit kontrastní barvy do 8ms a jemné odstíny do 13ms. Praxe to jen potvrdila a mohu s klidem říct, že se P19-2 hodí i pro hraní her a práci ve 3D, o filmech nemluvě.

Závěr

Pokud hledáte opravdu slušný monitor za rozumnou cenu, je Fujitsu Siemens P19-2 jedním ze žhavých kandidátů. Nabízí kvalitní obraz spojený s atraktivním vhledem za příznivou cenu. Hodí se jak na stůl pro hravé jedince, tak pro prací posedlé.

Jediné, kde bych použití nedoporučoval je nasazení v DTP studiu. 8-bitové převodníky neposkytují profesionály požadovaný počet odstínů barev.

A jaká že je ona příznivá cena? Cena LCD panelu SCENICVIEW P19-2 nepřekračuje hranici 14 500 Kč s DPH. 

Technické specifikace:

  • Úhlopříčka: 19"
  • Kontrast: 1000:1
  • Jas: 280cd/m2
  • Doba odezvy: 8ms/13ms (black to black/ gray to gray)
  • Pozorovatelné úhly: 178°/178° (horizontální / vertikální)
  • Hmotnost: 7,8Kg
  • Spotřeba: 38W
  • Rozlišení: 1280x1024
  • Specialita: Otočení o 90° (funkce pivot)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám