Hlavní obsah

Díky novému programu uvidí Američané pod zem

Afghánští či iráčtí bojovníci již nebudou v bezpečí ani v jeskyních či umělých krytech. Společnost SGI v pondělí oznámila, že spolu s americkými laboratořemi pracuje na vývoji softwaru, který díky seismickým datům "uvidí" pod zemský povrch.

Článek

Silicon Graphic Incorporation vyvíjí software, který je podobný aplikaci, kterou vyvinula kalifornská společnost Mountain View, již používají ropné firmy pro zjišťění přítomnosti ropy a zemního plynu.

SGI plánuje testovat software pro vyhledávání podzemních cílů (Subterranean Target Identification) po několik následujících měsíců - první výsledky jeho práce mají být zveřejněny v září. Konečný produkt však nebude uveden dříve než v červnu 2006, kdy bude nutné, aby jeho vydání povolila také armáda. 

Satelitní snímky Američanům nestačí

"V současnosti používá armáda pro rekognoskaci terénu pouze satelitní snímky. Dívají se na strukturu povrchu a snaží se odhalit jeho změny porovnáváním starých a novějších fotek téhož místa," uvedl Paul Temple, manažer společnosti SGI.

Prohledávání podzemí napomůže program ve spolupráci se sadou seismických sensorů, které budou umístěny v dané oblasti například pomocí letadel nebo pozemních vozidel. Voják poté střelí do kovového plátu ležícího na zemi, což vyvolá otřesy, které zaznamenají senzory a následně zpracuje software firmy SGI.

Data vyhodnotí superpočítače

Bojové jednotky budou mít přístup k datům, která na dálku vyhodnotí superpočítače, prostřednictvím laptopů nebo kapesních počítačů. Software je rovněž automaticky upozorní na některá podezřelá místa.

"Na obrazovce tak vojáci uvidí soubor dat a mohou na určité místo zaútočit. Nebo taky ne. To už bude pouze na nich," uvedl Temple v rozhovoru pro server News.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám