Hlavní obsah

Děti jsou agresivní kvůli hrám, shodli se psychologové

Novinky, News.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Analýza dvaceti let výzkumů, které se zabývaly dopadem násilných her na chování dětí a dospívajících, dospěla k závěru, že tyto aplikace zvyšují agresivitu mladých lidí, převážně chlapců. Výsledky analýzy publikoval v závěru minulého týdne americký zpravodajský server CNET.

Článek

"Velká část provedených výzkumů potvrdila u mladých lidí, kteří trávili čas u násilných her, jejich zvýšenou agresivitu," řekla Jessica Nicoll z university Saint Leo státu Florida, která se podílela na analýze dlouholetých průzkumů.

Podle ní jsou efekty nejen okamžité, ale navíc také dlouhodobé. Její slova potvrdilo několik set učitelů, kteří uvedli, že mladí hráči ve věku mezi 13 a 15 lety jsou nepřátelští nejen vůči svým vrstevníkům, ale i autoritám, se kterými jsou často v ostrém sporu ve snaze obhájit své postoje a názory.

Výsledky analýzu považuje za velice závažné organizace APA (American Psychological Association), která vyzvala k přijetí rezoluce, jenž omezí veškeré násilí ve hrách a jiných multimediálních titulech, určených dětem a mladistvým.

Mladí lidé neodlišují virtuální a skutečný svět

Podle stanoviska organizace APA jsou hry zhoubné tím, že se jejich uživatel příliš vžívá do role hlavních hrdinů či darebáků, kteří páchají násilnou a jinou činnost.

Mnoho psychologů soudí, že účinek násilí ve hrách na chování dětí je zcela totožný s dopadem podobných scén, které jsou obsahem například televizního vysílání.

"Rodiče si však mohou sednout s dítětem k obrazovce a vysvětlit mu, co která část filmu ve skutečnosti znamená, avšak je mnohem obtížnější udělat to u videoher," soudí psycholog Joaquim Ferreira.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud: Videohra zavinila vraždu tří lidí

Soudní dvůr ve městě Tuscaloosa v Albamě prohlásil, že k vraždě dvou policejních důstojníků a dispečera, která se odehrála v roce 2003, navedla teenagera...

Americký senátor chce zakázat počítačovou hru

Americký senátor za stát New York Charles Schumer ostře vystoupil proti nové počítačové hře "25 to Life", která má přijít v létě na trh. Je podle něj natolik...

Výběr článků

Načítám