Hlavní obsah

V Japonsku se začal prodávat nový robot - hlídač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Chcete odjet na dovolenou a bojíte se nechat dům prázdný? Japonští vědci pro vás mají řešení: robota - hlídače vyzbrojeného digitální kamerou, infračervenými senzory a videofonem.

Článek

Robot zvaný Roborior vypadá jako oční bulva velikosti melounu, která jezdí na kolečkách a vínově, modře a oranžově svítí. Může posloužit jako bytová dekorace, ale také jako umělý hlídací pes, který pomocí infračervených čidel dokáže zaznamenat případné vloupání a okamžitě uvědomit majitele zavoláním na jeho mobilní telefon a zasláním videozáznamu zachyceného digitální kamerou.

Japonské obchody s elektronikou již začaly přijímat první objednávky na nákup tohoto robota. Obchodní domy Takašimaja budou přístroj, vyvinutý firmou Tmsuk a společností Sanyo, nabízet za 280 000 jenů (přes 60 000 korun).

"Po prvních ukázkách se na nás obrátila spousta lidí. Náš počáteční plán je prodat 2000 robotů," prohlásil mluvčí řetězce Takako Sakata.

Firma Tmsuk již vyrobila čtyřnohého bezpečnostního robota zvaného Banrju rozměrů velkého psa, který je ke koupi za dva miliony jenů (přes 430 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám