Hlavní obsah

Uživatelům MP3 přehrávačů hrozí ztráta sluchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nárůst prodeje přenosných přehrávačů, zejména modelu iPod společnosti Apple, může vést k tomu, že mnohem více lidí v budoucnosti přijde o sluch. Experti varují, že pokud je hlasitost ve sluchátkách příliš vysoká, hrozí vážné nebezpečí trvalého poškození sluchu.

Článek

Národní akustická laboratoř v Sydney zjistila, že čtvrtina uživatelů hudebních systémů z náhodně vybraného vzorku poslouchá hudbu zesílenou na nebezpečnou úroveň. Přitom přehrávače MP3 vlastní nyní milióny lidí, jen firma Apple jich prodala už více než 20 miliónů.

Nedávná studie Royal National Institute for Deaf (RNID) zjistila, že 39 procent osmnácti až čtyřiadvacetiletých lidí poslouchá hudbu na těchto přehrávačích nejméně hodinu denně, 42 procent připouští, že si jsou vědomi vysoké hlasitosti.

Podle RNID je sluch ohrožen při 80 decibelech. Některé přehrávače MP3 mohou přitom dosáhnout až 105 decibelů.

RNID varuje, že zvyšování popularity osobních přehrávačů by mohlo vést také ke zvýšení počtu lidí, kteří v budoucnosti přijdou o sluch.

"Mnoho lidí si nastavuje hlasitost na svých osobních stereopřehrávačích na úroveň, která může v dlouhodobé perspektivě vést ke ztrátě sluchu," řekl mluvčí RNID.

Hudebníci si mají dávat špunty do uší

RNID vydala doporučení, jak se chovat, aby se člověk chránil před rizikem poškození nebo ztráty sluchu. Jako hlavní uvádí, že je třeba si na tanečním parketu v klubech, kde je velmi hlučno, dávat pravidelně přestávku a odpočinout si od hlasité hudby.

Některá z rad a doporučení jsou však minimálně kuriózní - na koncertech je třeba si stoupat dále od reproduktorů a ti, kdo se často nacházejí v prostředí s hlasitou hudbou, jako jsou hudebníci, by si měli dávat do uší špunty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám