Hlavní obsah

Expert z IBM povede v AMD vývoj nových čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeff VerHeul, bývalý šéf vývojového oddělení IBM, zúročí své poznatky ve společnosti Advanced Micro Devices. Zástupci AMD to oznámili ve středu.

Článek

Počátkem týdne rovněž došlo k dalšímu prodloužení a prohloubení spolupráce mezi AMD a IBM. Obě firmy budou úzce spolupracovat až do roku 2011, kdy plánují vyrábět nová procesorová jádra 32- a 22nanometrovým procesem.

Pro srovnání: první čipy vyrobené dnes nejmodernější 65nm technologií se dostanou na trh až v příštím roce. Jako první by je měla uvést společnost Intel.

51 nm výrobní proces

Rozměr "51" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby procesoru. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném čipu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba.

AMD je se zhruba 17 procenty tržního podílu dvojkou na trhu s počítačovými procesory. V této oblasti zatím s přibližně 82% dominuje Intel [celá zpráva].

Reklama

Související články

AMD mírně posiluje, Intel pozvolna slábne

Společnost AMD stále mírně navyšuje svůj podíl na trhu s procesory. V prvním čtvrtletí 2005 obsadila firma 16,9 procenta trhu, Intel 81,7 procent. O zbytek...

Výběr článků

Načítám