Hlavní obsah

FBI vyhazuje zastaralé počítačové systémy

FBI formálně nastartovala proces, který bude zakončen nahrazením zastaralých počítačových systémů. Organizace v úterý kontaktovala 40 různých dodavatelů se žádostí o cenovou nabídku týkající se projektu "Sentinel", jímž bude archaická výbava nahrazena. Nový systém má FBI údajně stát kolem 792 miliónů dolarů.

Článek

Agentům z FBI měl dříve pomáhat snadněji sdílet a přistupovat k informacím systém VCF (Virtual Case File). Podle serveru News.com do něj bylo investováno kolem 104,5 miliónu dolarů (asi 2,5 miliardy korun).

V květnu minulého roku byl systém prověřen Národní akademií, která jej posléze označila za zcela "neschopný" (report) a agenturu FBI varovala, že pokud jej použije jak bylo plánováno, dočká se jeho velice vysoké poruchovosti. O měsíc později byl VCF vypnut.

Cena Sentinelu až 792 miliónů dolarů

FBI o ceně nového systému Sentinel (Ochránce) nechce mluvit. Proslýchá se však, že si vyžádá investice ve výši 792 miliónů dolarů (asi 19 miliard korun), čímž vysoce překračuje náklady, které si vyžádal již nepoužívaný VCF systém.

Cílem Sentinelu je podobně jako u již mrtvého VCF napomoci FBI se správou obrovských elektronických databází, s převodem papírových dokumentů do jejich digitální podoby či zrychlit přístup agentů k informacím.

Společnosti, které se budou na vývoji a dodávce nového systému podílet, zatím FBI nezveřejnila. Rovněž tak tají i jeho hardwarové a softwarové specifikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám