Hlavní obsah

Američtí odborníci vytvořili trojrozměrný obraz mumie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americkým počítačovým odborníkům se podařilo díky nejmodernější technologii vytvořit trojrozměrnou podobu malé Egypťanky, jejíž mumie je uložena v muzeu v San José. Počátkem týdne o tom informoval portál MSN.

Článek

Čtyřletá dívenka ožila na snímcích pořízených prostřednictvím skenovací techniky, aniž byl obal mumie jakkoli narušen.

Mumie je v San José od roku 1930 a zaměstnanci muzea jí dali jméno Šerit, což ve staroegyptštině znamená malá. Na jejím těle nejsou známky žádného zranění a odborníci soudí, že zemřela zřejmě na úplavici, která byla v nilském údolí mezi dětmi ve starověku rozšířena.

Radiologové ze Stanfordské univerzity použili skenovací technologii společnosti SGI (Silicon Graphics Incorporated) a získali o mumii pětatřicetkrát víc informací než se podařilo dát dohromady o slavném králi Tutanchamonovi.

"Kdykoli převedete anatomické údaje do trojrozměrného obrazu, získáte velmi přesný obraz," sdělil dentista Paul Brawn z amerického střediska počítačového zpracování biologických údajů. Spolu s kolegy rovněž určil věk Egypťanky v době smrti.

Dívenka měla na snímku milý úsměv

"Měla milý úsměv. Ale kdyby se narodila v dnešní době, nosila by do 12 let rovnátka," řekl zubní lékař Eric Herbranson.

Na výzkumu mumie se podílel i chirurg Stephen Schendel. Jeho koníčkem je sochařina a pro muzeum k mumii vytvořil podle obrázků bystu Sherit. Dívenka prý byla asi aktivní dítě a kdyby se dožila 19 let, tedy věku, v němž zemřel Tutanchamon, podobala by se mu.

Kostra holčičky je neporušená a rodina zjevně při mumifikaci nešetřila, z čehož historici soudí, že Šerit byla z rodiny zámožných velmožů. Nepatřila však ke královskému rodu, jelikož na sarkofágu nebylo použito čisté zlato, jak tomu bylo u příslušníků královských rodin, nýbrž jen pozlacená barva. Holčička má kolem krku 2000 let staré korálky z doby, kdy byl Egypt pod nadvládou Římanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám