Hlavní obsah

Nová německá pravidla nevylučují Huawei z výstavby sítí 5G

– Berlín

Němečtí regulátoři v úterý zveřejnili návrh pravidel pro výstavbu sítí páté generace (5G), který z dodávek potřebných zařízení nevylučuje čínskou společnost Huawei Technologies. Spojené státy přitom firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo Huawei

Článek

Společnost Huawei obvinění ze špionáže odmítá. Mobilní operátoři už dříve varovali, že vyloučení firmy z dodávek pro německou síť 5G by v zemi mohlo vést k několikaletému zpoždění a rozsáhlým dodatečným nákladům. Navržená pravidla zahrnují požadavky, které mají zajistit důvěryhodnost dodavatelů. Neobsahují však žádnou pasáž, která by byla namířena přímo proti společnosti Huawei, napsala agentura DPA.

Huawei stopku nedostane, bude moci budovat 5G v Německu

Internet a PC

Evropská unie minulý týden varovala před riziky, kterým sítě 5G mohou čelit. Uvedla, že jsou mezi nimi kybernetické útoky skupin podporovaných cizími státy, ale například také přílišná závislost na jednom dodavateli.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Aktuální zpráva EU, která vznikla na základě hodnocení rizik ve všech členských státech, žádné konkrétní země jako možné podporovatele kybernetických útoků nezmiňuje. O čínské společnosti Huawei hovoří jen jako o jednom z hlavních dodavatelů infrastruktury pro sítě 5G, spolu s finskou Nokií a švédským Ericssonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám