Hlavní obsah

Stát rozdělí miliony na dotacích, kvůli přechodu na DVB-T2

– Praha

Stát přispěje vybraným zařízením sociálních služeb při přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo dotační program, ve kterém je 20 milionů korun. Uvedla to mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

Foto: Archiv Novinky

Článek

„Chceme usnadnit přechod na nový standard vysílání lidem, kteří potřebují pobytové sociální služby, tedy například seniorům v domovech důchodců či handicapovaným ve speciálních zařízeních. Proto jsme schválili nový program, z něhož bude možné prostřednictvím krajů poskytovat do vybraných zařízení sociálních služeb příspěvek na nákup set top boxu, televize nebo úpravu antény,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Finanční podpora bude podle ministerstva určena pro pobytová zařízení sociálních služeb, která provozují obce, svazky obcí, příspěvkové organizace obcí nebo krajů, spolky, církve či obecně prospěšné společnosti. Na nákup set top boxu ke každému televizoru bude možné poskytnout až 1000 korun, na novou televizi, která bude náhradou za přijímač, který standard nesplňuje, až 3000 korun a na úpravu anténního systému až 7000 korun.

Administraci poskytování peněz vybraným zařízením sociálních služeb zajišťují kraje, které poté obdrží dotaci od MPO. „Přechod na nový standard vysílání musíme obyvatelům domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a lidem v dalších podobných zařízeních co nejvíce ulehčit, proto se kraje zapojí do tohoto systému a pomohou dostat finanční podporu tam, kde to bude nejvíce zapotřebí,“ uvedla předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Přechod se netýká každého

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání.

Podle nedávné studie, kterou si MPO nechalo zpracovat u poradenské společnosti Arthur D. Little, vyjde české domácnosti přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání celkově na 473 milionů korun. Zaplatí je za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu.

Na příjem DVB-T2 je připraveno 30 procent diváků.

Celkové náklady spojené s přechodem na nový standard studie vyčíslila na 3,16 až 3,72 miliardy korun. Vedle nákladů domácností, státu a provozovatelů sítí zahrnují náklady držitelů kmitočtů včetně ušlého zisku.

Podle Českých Radiokomunikací je na příjem DVB-T2 připraveno 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set top box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů. Vysílání ve starém standardu má skončit v červnu příštího roku. První vysílače budou vypnuté letos na konci listopadu.

Přechod na DVB-T2 se týká celé Evropy a souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Technologie DVB-T2 je na kmitočty méně náročná, než stávající DVB-T.

Lepší obrazová kvalita, více programů

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů.

Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní vysílá v HD například Česká televize.

Rozšířit by se měla také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat s archivům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám