Hlavní obsah

Americké úřady chystají nové vyšetřování Googlu

– Washington

Úřady ve Spojených státech připravují nové vyšetřování americké internetové společnosti Google kvůli možnému porušování antimonopolních pravidel. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Dodal, že oficiální oznámení je plánováno na pondělí. Vyšetřování podle zdroje připravují generální prokurátoři více než tří desítek členských států USA.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Google uvedla, že se státními úřady spolupracuje. "Nadále konstruktivně pracujeme s regulátory, včetně generálních prokurátorů, na zodpovězení otázek ohledně našeho podnikání a dynamického technologického sektoru," uvedl zástupce firmy Jose Castaneda.

Americké ministerstvo spravedlnosti už v květnu oznámilo, že zahajuje širší vyšetřování velkých firem působících v oblasti digitálních technologií. Soustředit se má na možné porušování antimonopolních pravidel.

Předpokládá se, že vyšetřování ministerstva se týká firem Google, Amazon a Facebook a možná také společnosti Apple. Firmy Amazon a Facebook kvůli možnému zneužívání svého postavení na trhu vyšetřuje rovněž americká Federální obchodní komise (FTC), píše Reuters.

Google provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě. Firma v posledních letech dostala za porušování pravidel hospodářské soutěže tři pokuty od Evropské komise v celkové hodnotě 8,25 miliardy eur (zhruba 213 miliard Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám