Hlavní obsah

Kde hledat na internetu auta

Novinky, Ladislav Bittner

Jaro je tady a s ním začala i motoristická sezóna. Mnoho automobilistů v těchto dnech více než kdy jindy pociťuje zvláštní mrazení při míjení autosalónů či autobazarů. Internet nabízí možnost nákupu nového auta o několik desítek tisíc levněji a k dispozici je i široká nabídka ojetin. Stačí jen vědět, kde hledat.

Článek

Oficiální dovozci a domácí výrobci loni v Česku prodali 147 754 nových osobních automobilů, což proti roku 2001 představuje pokles o 2,88 procenta. Pokles prodeje tak hraje do karet zájemcům o nákup nového auta, neboť prodejci se předhánějí v nabídkách zvýhodněných akčních modelů nebo přímo cenových slev.

Další peníze můžeme ušetřit, když si na pomoc vezmeme počítač připojený k internetu. Na webu totiž najdeme nejen rady pro nákup automobilů, ale přímo i internetové obchody, ve kterých si vybraný vůz můžeme zakoupit o několik procent levněji než v klasických autosalónech. Ojeté auto sice přes internet se slevou nekoupíme, ale zato se dostaneme k široké nabídce ojetin bez nutnosti objíždět autobazary.

Jak vybírat auto

Snad každý prodejce automobilů potvrdí, že většina zákazníků má konkrétní představu o svém budoucím automobilu již při vstupu do autosalonu. Když si spočítáme, kolik průměrných měsíčních platů spolkne nákup nového vozu, asi nikoho nepřekvapí, že nejdůležitějším argumentem při rozhodování o nákupu auta je jeho cena. Teprve potom přicházejí na řadu další faktory, které by nás při pořizování automobilu měly ovlivňovat. 

Do úvahy bychom měli vzít především způsob, jakým budeme náš nový vůz využívat. Zda v něm budeme vozit pětičlennou rodinu, náročnou milenku nebo sud piva na posezení s kamarády. Předpokládaný počet najetých kilometrů za rok by měl rozhodnout o tom, zda u stojanu na čerpací stanici sáhneme po hadici s benzínem či naftou (i když vzhledem k poměrně nízkému rozdílu mezi cenami obou tekutin se stírá dřívější výhoda v podobě úspornosti naftového motoru).

Pokud budeme v autě trávit více času, jistě bude vhodné při nákupu zauvažovat o další výbavě (klimatizace, posilovač řízení, airbagy, ABS apod.). Do konečné volby by měla promluvit i výše pojistného nebo cena náhradních dílů.

Kde koupit nové auto

Pokud nebude vadit, že si pro nové auto budeme muset zajet do autosalonu třeba až na druhý konec republiky, zastavme se na serveru Levná auta (www.levna-auta.cz). Nenechme se zmást názvem webu, neboť k dostání jsou zde i vozy s cenou vyšší než milión korun. V každém případě ale platí, že auta zde prodávaná jsou levnější než v kamenném autosalonu.

Jak je to možné? Jedná se totiž o společnou nabídku konkrétního autosalonu (partnery webu je asi 200 autosalonů v celé ČR, tedy většina důležitých prodejců automobilů všech značek) a leasingové společnosti. Automobily jsou zcela nové (žádné předváděcí vozy, žádné vady atd.) a důvodem nižších cen (zhruba o 4 - 15 %) je to, že se jedná o vozy, které má autosalon právě k dispozici. Zádrhelem tedy budiž to, že musíme vzít zavděk aktuální nabídkou a především všechny vozy jsou prodávané na leasing.

Pořízení auta přes internet pochopitelně neprobíhá stejně jako nákup knihy ve virtuálním obchodě. Výše zmíněný web je pouze prostředníkem mezi námi a prodejcem vybraného vozu. Nic nám tak nebrání auto si na místě prohlédnout a provést zkušební jízdu. 

Nejprodávanějšími novými auty v naší republice jsou i přes loňský propad vozy domácí Škody Auto, které si můžeme díky internetové aplikaci Auto na přání (www.autonaprani.cz) ušít doslova na míru. Začneme výběrem konkrétního modelu a pak si dotváříme auto podle vlastních představ volbou motoru, barvy, typu interiéru a nadstandardní výbavy.

Kde koupit ojeté auto

Ne každý má prostředky na nákup nového auta a mnoho automobilistů tak musí vzít zavděk nákupem auta z druhé ruky. Nákup ojetin ale skrývá mnohá úskalí, a proto by měl být naší první zastávkou po virtuálních autobazarech web Vyzkoušeno (www.vyzkouseno.cz). Jak již vyplývá ze samotného názvu, hlavní předností je zde databáze vyzkoušených vozů. Nebudeme zde dlouze rozebírat obsah tohoto pojmu, stačí jen uvést, že auto by mělo být v pořádku jak po stránce technické, tak po stránce právní (nebylo odcizeno).

Z uvedeného tedy vyplývá, že na webu by měla v nabídce ojetých aut převažovat kvalita nad kvantitou, ale z více než tisícovky nabízených vozů bychom si přesto mohli vybrat. Ačkoli tento server patří do rodiny webů společnosti Škoda Auto, v databázi najdete automobily i mnoha jiných značek.

Zajímavým nástrojem, kterým se tento web odlišuje od ostatních, jsou Vyhledávací agenti, kteří budou na základě zadaných požadavků v pravidelných intervalech prohledávat databázi a prostřednictvím SMS či emailu informovat o vozech odpovídajících zadaným kritériím. Dalším plusem je minimální počet tří fotografií připojených ke každému nabízenému vozu.

Internet nabízí ještě další cesty, jak se dostat k ojetému auto splňujícímu naše požadavky. Můžeme se vypravit na internetové stránky autobazarů nebo na inzertní weby nabízející auta mnoha značek, typů, stáří a kvality. Díky internetu tak nebudeme muset trávit hodiny procházením autobazarů, ale pomocí vyhledávacích formulářů specializovaných webů si ze široké nabídky odfiltrujeme auta podle značky, roku výroby, počtu najetých kilometrů nebo ceny. Jedním z nejlepších webů tohoto druhu je server TipCars (www.tipcars.cz).

Problémem nákupu ojetého auta není jen to, že do motoru nevidíme a že nás tak může nemile překvapit méně či více skrytá vada, ale riskujeme také to, že zakoupené auto je kradené. Pokud tedy nechceme, aby naše nové auto jednou poznal jeho okradený bývalý majitel, zapátrejme ještě před nákupem na příslušné stránce webu Ministerstva vnitra, díky které lze vyhledávat v databázi odcizených vozů třeba podle státní poznávací značky nebo čísla motoru či podvozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu peníze

Peníze dělají peníze. Platnost tohoto rčení si můžete vyzkoušet investováním volných finančních prostředků do dluhopisů, podílových listů nebo akcií. Internet...

Kde hledat na Internetu banky

O tom, jak je důležité vybrat si správnou banku, by mohli vyprávět statisíce zklamaných střadatelů. Internet vám poskytne nejen důležité informace pro správnou...

Výběr článků

Načítám