Hlavní obsah

Německo zpřísnilo postih internetových sexuálních predátorů

Berlín

Německá vláda tento týden odsouhlasila zpřísnění zákona v rámci boje s internetovými sexuálními predátory. Protizákonný je nově takzvaný kybergrooming, psychická manipulace s cílem získat důvěru dítěte a vylákat z něj intimní fotografie nebo si domluvit osobní setkání. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Internetový sexuální predátor může být za čin odsouzen k třem až pěti měsícům vězení. Týká se to i případů, kdy je v kontaktu s dospělou osobou, o které si ale myslí, že je nezletilá – typicky s rodičem nebo s policistou vystupujícím jako dítě v rámci vyšetřování.

Pojem kybergrooming zastřešuje nejrůznější snahy sexuálních predátorů, od získání osobních údajů přes vyvolání důvěry a spřátelení se, až po vylákání na schůzku, kde posléze může dojít ke zneužití, fyzickému násilí nebo výrobě dětské pornografie.

Německá vláda uvedla, že děti se v době internetu mohou se sexuálními predátory setkat čím dál tím častěji. Příčinou je vysoké procento nezletilých, kteří využívají nejrůznější sociální sítě jako Instagram nebo Facebook, kde je může sexuální predátor snadno kontaktovat.

V České republice již podobný zákon existuje, nelegální je nedovolené navazování kontaktu s dítětem. České soudy mohou až na dva roky za mříže poslat člověka, který nezletilému navrhne setkání s úmyslem spáchat trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám