Hlavní obsah

Twitter odstranil téměř 4800 podezřelých íránských účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Gigant sociálních sítí Twitter ve čtvrtek oznámil, že zrušil bezmála 4800 účtů, které byly podle něj napojeny na íránskou vládu a tajně prosazovaly agendu Teheránu. Podle deníku The Times of Israel bylo více než 200 z těchto účtů zapojeno do debat o Izraeli.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Logo Twitteru

Článek

V prohlášení Twitter uvedl, že odstranil 4779 účtů, které jsou podle jeho mínění "napojeny na, nebo přímo podporovány íránskou vládou". Opatření má podle firmy předejít ovlivňování voleb, zároveň ale zachovat možnost politické debaty.

Většina ze zrušených íránských účtů podle Twitteru šířila zprávy, které byly napsány tak, aby propagovaly geopolitické zájmy Íránu, nebo šlo o falešné profily, jejichž cílem bylo ovlivňovat debatu na internetu. Menší skupina účtů se soustředila výhradně na diskuse související s Izraelem.

Účty s napojením na vlády

Inkriminované účty budou zapsány do veřejné databáze, kterou loni Twitter založil s cílem mapovat dezinformace šířené účty s napojením na vlády. Do databáze bude zároveň připojen menší počet účtů napojených na Rusko, Venezuelu a katalánské separatisty.

Twitteru, Google a Facebook v uplynulých letech čelí obvinění, že jejich platformy využívají političtí propagandisté s cílem ovlivňovat volby a vnášet nenávist do politické debaty. Yoel Roth ze společnosti Twitter ale tvrdí, že transparentnost je základem poslání této firmy, která se snaží bojovat proti spamu, lžím a klamavému chování.

Od loňského října

Databázi odstraněných účtů Twitter založil loni v říjnu. Data si může stáhnout kdokoliv, některé informace jsou ale redigované. Výzkumníci mohou požádat o neupravenou verzi dokumentů.

Dezinformace na internetu jsou také častým tématem v Bruselu. Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová a eurokomisař pro bezpečnostní unii Julian King budou dnes na brífinku novináře informovat o unijních snahách bojovat proti politickým dezinformacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám