Hlavní obsah

Počítač se choval, jako by měl roztroušenou sklerózu. Kvůli dobré věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělské sdružení nastavilo počítač tak, aby uživatelům předváděl symptomy připomínající roztroušenou sklerózu. Chtělo tak u příležitosti Mezinárodního dne roztroušené sklerózy zvýšit povědomí o tomto neurodegenerativním onemocnění. Uživatel může například pociťovat frustraci kvůli tomu, že se přístroj příliš dlouho nabíjí, vypíná se obrazovka, anebo proto, že kurzor bláznivě poskakuje, napsala agentura AFP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Některé kabely mi nefungují stejně jako v tomhle počítači,” vysvětlil při prezentaci projektu předseda sdružení Gerardo García, který sám roztroušenou sklerózou trpí. Španělské sdružení by počítač chtělo dostat do škol i nemocnic a nakonec jej vydražit.

Navozené poruchy počítače se dají srovnat s problémy, jež na svém těle den co den pociťují lidé, kteří toto autoimunitní onemocnění mají.

Imunitní systém při něm napadá centrální nervovou soustavu – poškozuje ochranný obal nervových vláken, myelin. Tak se narušuje přenos signálu mezi mozkem, míchou a dalšími částmi těla. Této nevyléčitelné nemoci se často přezdívá „onemocnění sta tváří”, protože se projevuje velmi rozličně – od poruch řeči a myšlení až po křeče.

Výpadky zraku a chronická únava

Přeloží-li se projevy nemoci do chování počítače, pak se zhasínání obrazovky rovná výpadkům zraku, které sužují některé nemocné. Zpomalení kurzoru myši nebo jeho pád na spodek monitoru zase odkazují na chronickou únavu.

Tou trpí i předseda sdružení García, jemuž lékaři onemocnění diagnostikovali v roce 1985 a který se nyní přemisťuje jen s pomocí kolečkového křesla.

Roztroušená skleróza, která bývá nejčastěji zjištěna u pacientů v rozmezí od 20 do 50 let, je „hned po silničních nehodách hlavní příčinou postižení u mladých lidí”, uvedlo španělské sdružení. Existující léky dokážou průběh nemoci pouze zpomalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám