Hlavní obsah

Srí Lanka blokuje sociální média a chatovací aplikace, klidní tak nevraživost proti muslimům

– Kolombo
Novinky, ort

K poměrně radikálnímu kroku se minulý týden odhodlala srílanská vláda. Zablokovala některé sociální sítě a chatovací aplikace, a to kvůli násilnostem namířeným proti muslimům. Zákonodárci nicméně zdůraznili, že toto opatření je pouze dočasné. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Příslušníci srílanských armádních sil.

Článek

K cenzuře některých internetových služeb se vláda odhodlala kvůli vlně nenávisti, jež se spustila po teroristických útocích na kostely a hotely na Srí Lance z 21. dubna, při nichž islamisté zabili přes 250 lidí.

V souvislosti s tím byl například v srílanském městě Čilav předminulý týden zbit jeden muslim, který přitom se zmiňovaným útokem neměl nic společného. Několik desítek lidí pak házelo kameny na mešity a na obchody, které vlastní či provozují muslimové. Policie skupinu útočníků zadržela.

Nedostupné jsou například aplikace Facebooku a WhatsAppu, které patří v zemi k hojně využívaným. Kromě toho v zemi platí zákaz vycházení.

Na Srí Lance útočilo celkem sedm sebevražedných atentátníků na dva katolické a jeden protestantský kostel. V jejich hledáčku se ocitly také tři luxusní hotely. K zodpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám