Hlavní obsah

Nebezpečnou chybu odhalil teprve 17letý mladík. Ochránil tak desítky milionů lidí

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve 17letý mladík Bill Demirkapi odhalil velmi nebezpečnou chybu, kterou by teoreticky mohl zneužít jakýkoliv hacker k napadení cizího počítače. Trhlina ohrožovala desítky milionů lidí, kteří používají notebooky a počítače od společnosti Dell. Aktualizace je naštěstí již k dispozici, jak upozornil server The Hacker News.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bill Demirkapi je podle vlastních slov etický hacker. Zatímco jeho vrstevníci se zajímají zpravidla jen o počítačové hry, on se snaží hledat chyby v programech. A to jen kvůli tomu, aby na ně mohl upozornit tvůrce daného softwaru, aby mohli zjednat nápravu.

Jednoduše ho těší pocit, že dokázal něco víc než ostatní a že zároveň pomohl k lepšímu zabezpečení počítačových systémů.

Největší úlovek v životě

Přestože ve svém životě odhalil již několik bezpečnostních chyb, v uplynulých dnech se mu podařil pravděpodobně největší úlovek. Nalezl totiž kritickou trhlinu v aplikaci Dell SupportAssist, která je předinstalovaná prakticky ve všech noteboocích a počítačích společnosti Dell.

Teoreticky tak tato chyba ohrožovala podle nejstřízlivějších odhadů desítky milionů lidí z různých koutů světa. Hackeři mohli chybu zneužít k tomu, aby na napadeném stroji spustili klidně i z druhého konce planety libovolný škodlivý kód.

S instalací aktualizace neotálet

17letý mladík, který na internetu svou identitu dobře chrání – dohledat jeho fotografii prakticky není možné, však o zranitelnosti neprodleně informoval společnost Dell. Ta ještě před zveřejněním celého příběhu byla schopna vydat záplatu, která nebezpečnou trhlinu opravuje.

Uživatelé notebooků a počítačů Dell, kteří mají ve svých strojích předinstalovanou aplikaci Dell SupportAssist, by proto bez otálení měli aktualizovat na verzi 3.2.0.90. V opačném případě riskují, že budou jejich stroje napadeny.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám