Hlavní obsah

Británie umožní Huawei účast na budování sítí 5G. Ale jen omezeně

Britská vláda se podle deníku The Daily Telegraph a dalších médií chystá umožnit čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), ale nikoli na klíčových částech systému. Šéf Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC) zprávy tisku odmítl komentovat. Podle předsedy zahraničního výboru britského parlamentu Toma Tugendhata ale i při vyloučení zařízení od Huawei ze strategických částí sítí bezpečnostní rizika nezmizí.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo Huawei

Článek

Mluvčí vlády podle Reuters v reakci na zprávy tisku zatím pouze sdělil, že kabinet dodavatelský řetězec pro 5G prověřil a zaměřil se při tom na důkazy. Cílem přezkumu bylo podle mluvčího zajistit, aby měl systém bezpečný základ „nyní i v budoucnu“. Své závěry hodlá vláda zveřejnit, až nastane vhodná doba.

Washington chce, aby přístroje od Huawei nepoužívali ani další členové aliance anglofonních zpravodajských služeb Five Eyes, do níž patří kromě USA rovněž Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

„Vítáme zprávy, že britská vláda plánuje umožnit Huawei účast na budování sítí 5G ve Spojeném království,“ uvedla firma v prohlášení s tím, že oceňuje postup Londýna „založený na důkazech“. Společnost dodala, že na oficiální oznámení ještě čeká. Zatím chce spolupracovat s vládou i podniky.

Šéf Národního střediska kybernetické bezpečnosti Ciaran Martin BBC řekl, že členové Five Eyes i širší západní spojenci měli odlišné názory na Huawei a další otázky už dříve. Podle Reuters se tak snažil zlehčit možnou roztržku mezi členy. Martin rovněž uvedl, že některé části sítě 5G slouží k přenosu dat a že věří, že vláda úroveň rizika týkající se těchto částí systému správně vyhodnotí.

Zástupci skupiny Five Eyes se účastní konference o kybernetické bezpečnosti ve skotském Glasgow, připomněla BBC.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám