Hlavní obsah

Jak se změnilo Česko? Mapy.cz nabízejí nové letecké snímky

Novinky, mif

Jak se změnilo Česko v uplynulých měsících, krásně zachycují nové letecké snímky, které v pondělí zveřejnil portál Mapy.cz. Z ptačí perspektivy si lidé mohou prohlížet území Moravy, Slezska a části Pardubického kraje, a to jak na webu, tak v mobilu.

Foto: Seznam.cz

Článek

„Mapová vrstva přefoceného území je tak po třech letech na území Moravy i Slezska a po čtyřech letech v Pardubickém kraji aktualizována o desetitisíce nových snímků, které pokrývají území o rozloze 26 796 kilometrů čtverečních,“ uvedla Petra Dvořáková, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Ta zároveň zdůraznila, že Mapy.cz lidem nyní nabízí jako jediná česká služba letecké snímky, které mají nejlepší dostupné rozlišení. Jeden pixel odpovídá 12,5 centimetrů skutečnosti.

Foto: Seznam.cz

Foto: Seznam.cz

Fotografie z ptačí perspektivy byly pořizovány v období od dubna do srpna loňského roku a zabírají po zpracování 1,4 terabajtů obrazových dat. „Obecně lze říci, že se nám daří obnovovat pokrytí aktuálními snímky České republiky každé tři roky,“ konstatoval Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

„Novou mapovou vrstvu dlouhodobě vytváříme společně s firmou TopGis, která snímky pořídí. Finální část jejich zpracování, které zahrnuje například barevnou úpravu fotek a jejich řezání, proces pyramidování nebo generování švů s okolním ortofotem, je na týmu Mapy.cz,“ dodal Faifer.

Foto: Seznam.cz

Foto: Seznam.cz

Největší proměny ploch lze již tradičně zaznamenat ve městech, kde rostou výstavby nových budov v častější frekvenci. Nejzajímavější ukázky si můžete prohlédnout i na ukázkových snímcích v galerii v úvodu tohoto článku.

Na nové ortofoto, jak se letecké snímky nazývají, se mohou lidé podívat na serveru Mapy.cz. Stačí kliknout na tlačítko Z letadla, které se nachází v levém horním rohu. V tomto režimu je mapu samozřejmě možné oddalovat i přibližovat.

Mapy.cz primárně slouží k vyhledávání atraktivních míst v okolí, zároveň tento server poskytuje tipy na zajímavé výlety pěšky, na kole nebo autem. Nechybí ani doporučování nejbližších restaurací, hotelů nebo zastávek městské hromadné dopravy. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije 750 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám